TISPOL – a teherautókat ellenőrzik keddtől a magyar közutakon

A teherautókat ellenőrzik keddtől három napon át a rendőrök és a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a magyarországi közutakon. Az akció az uniós TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata=European Traffic Police Network) ellenőrzés-sorozat része – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB).

Az ORFK-OBB tájékoztatása szerint Szlovénia és Magyarország határközeli területein a szlovén és a magyar rendőrök közösen hajtják végre az ellenőrzést.
Az akció kiemelt célja a teherjárművek közúti közlekedésével kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése. A sofőrök általános ellenőrzésén túl vizsgálják a szükséges okmányok meglétét és érvényességét, a menetíró készülékekkel kapcsolatos szabályszegéseket, a pihenőidő betartását, a gyorshajtást, a túlsúlyos járműveket, a rakományok rögzítését, a veszélyesanyag-szállítás szabályainak betartását és ellenőrzik a járművek műszaki állapotát is.

A TISPOL évente nyolc ellenőrzést tart párhuzamosan a kontinens több országában. Egy-egy alkalommal más-más területre fókuszálnak, így júniusban az alkohol, illetve kábítószer hatása alatt álló vezetőket igyekeztek kiszűrni. Következő akcióik során a biztonsági öv használatát, a teherautókat, illetve a sebességhatárok betartását is fokozottan vizsgálják.

A 2010. évre vonatkozó ellenőrzési terv alapján a szervezetet képező 26 tagállam rendőrei évente két alkalommal ellenőrzik a megengedett sebességre vonatkozó előírások betartását. Ennek oka, hogy a gyorshajtás az első számú "közúti gyilkosa" az európai utaknak, a közlekedési tragédiák leggyakrabban ugyanis sebességtúllépés miatt következnek be. Csak az elmúlt évben mintegy 35.000-en vesztették életüket az EU területén, s a halálesetek mintegy 20-25 %-ának a hátterében a gyorshajtás áll.
Karácsony előtt az alkohol, illetve a drog hatása alatti járművezetést ellenőrzik a rendőrök Európa-szerte, így hazánkban is.

Mi a TISPOL?

A TISPOL az EU Bizottság kezdeményezését követően 1996-ban jött létre. Tevékenységének egyik legjelentősebb, de mindenképpen legreprezentatívabb, a közlekedők legszélesebb körét érintő tevékenysége a nemzetközi közlekedésrendészeti akciók szervezése és végrehajtása.
A közúti ellenőrzéseket – évente általában kilenc alkalommal, a TISPOL Operational Group éves munkaterve alapján – a tagállamok rendőri szervei egy időben, s azonos céllal hajtják végre. Az ellenőrzések alapvetően az olyan nem kívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain.

Az első TISPOL ellenőrzést („Mermaid", azaz „Sellő" néven) a nehéz-tehergépjárművek ellenőrzésére 1999-ben hajtották végre, akkoriban még csak 7 ország közreműködésével. 2000-ben a „Mermaid" akció már európai szintű volt, majd az ellenőrzések szervezésére hivatott Operational Group életre hívását követően az ellenőrzési területek is kibővültek. A 2002. évtől alkohol, drog és autóbusz ellenőrzéseket, 2003-tól pedig sebesség és biztonsági öv kampányokat is szerveznek.

Bővebb információ:

www.tispol.org

Forrás: integratorforum.hu


Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes