Több száz magyar céget érint az amerikai szabályozás – Mi a SAS70?

Magyarországon több száz olyan vállalat működik, amelynek kötelező lenne működéséről SAS70 jelentést készíteni. Egy szabványos jelentés összeállítása azonban költséges és hosszadalmas auditálás eredménye. Ehhez kínál webináriumában díjmentes tájékoztató előadást a NEXON.

Magyarországon 50 és 100 között van azon vállalatok száma, amelyek valamilyen módon szerepelnek az amerikai tőzsdén – vagy saját részvényeikkel, vagy azért, mert egy külföldi cég leányvállalataként működnek. E cégek pénzügyi partnereinek száma ugyanakkor a több százat is eléri hazánkban, akiknek szintén számolnia kell egy jelentős plusz teherrel: a SAS70 jelentés elkészítésével.
Az amerikai Sarbanes-Oxley törvény ugyanis előírja, hogy a tőzsdén szereplő cégek és leányvállalataik alakítsanak ki egy kockázat alapú, rendszeresen auditált belső pénzügyi ellenőrzési és szabályozási rendszert. Ennek részeként minden olyan folyamatot auditálni kell, amely jelentősen érinti a pénzügyi tevékenységet. Ez vonatkozik többek között bizonyos területek kiszervezésére is – legyen szó a készletek raktározásáról, a szállításról vagy a bérszámfejtésről. Az auditálást tehát minden olyan vállalatnak el kell végeznie, amely outsourcing szolgáltatást nyújt egy közvetve az amerikai tőzsdén szereplő cégnek.
Amennyiben a vállalatot érinti ez a törvény, egy szabványos tartalmú, úgynevezett SAS70 jelentést kell készítenie. Ennek alapját egy belső audit adja, a jelentésnek pedig tartalmaznia kell az érintett folyamatok bemutatását, a kockázatokat, a beépített kontrollokat és az értékelés eredményét. Mivel a jelentés hiányában általában a megbízó auditálását végző könyvvizsgálók világítják át a vállalatot, érdemes felkészülni az elkészítésére.
Ehhez nyújt segítséget a NEXON, a Bergmann Könyvelő Iroda, valamint a DAMIT Informatikai Kft. előadássorozata, amelyből nem csak a jelentés összeállításának folyamatát lehet megismerni, de az is kiderül, milyen egyéb előnyök származnak az elkészítéséből. Az előadássorozat a NEXON honlapján (http://nexonedu.webinariumok.hu) díjmentesen megtekinthető.

- Sakkom Interaktív -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes