Több mint havi 40 ezer repülőgép a magyar légtérben

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat szakembereinek statisztikái alapján a magyar légtér forgalma ismét a gazdasági válság bekövetkezése előtti szintre emelkedett. 2010 első három hónapjában a magyar irányítók összesen 118 549 repülőgépet irányítottak, ami 4,78 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A gazdasági válság a légi közlekedési szektort, így Magyarország légi forgalmát is visszavetette. Tavaly a hazai légtéren átrepülő és a Ferihegyi nemzetközi repülőtéren fel- és leszálló gépek forgalma is visszaesett 2008-hoz képest.

A HungaroControl forgalmi statisztikáiból azonban kiderül, hogy a negatív tendencia 2010-ben megfordulni látszik, s a trendek alapján további forgalomnövekedés várható.

Az átrepülő, azaz a tranzit forgalom, amelyhez a magyar légtérbe belépő gépek 80 százaléka tartozik, 2010 márciusában 6,3 százalékkal növekedett, így a havi mozgásszám lényegében azonos a gazdasági válság előtti időszak évszaknak megfelelő forgalmával. A magyar légtérben közlekedő gépek 20 százalékát teszi ki a Ferihegyi nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló gépek forgalma, amelynek csökkenő trendje azonban változatlan, a 2010. márciusi csökkenés 2,9 százalék volt.

A két hatás 2010 márciusában az összforgalom 4,4 százalékos növekedését eredményezte. A magyar légiforgalmi irányítók által márciusban irányított gépek száma ismét meghaladja a negyvenezret. A 42 496 irányított gép a British Airways márciusi sztrájkja miatti járattörlések ellenére is a vártnál és az előre jelzettnél  jobb érték.

Tavaly az év első három hónapjában a magyar légiforgalmi irányítók összesen 113 136, míg idén január és március között 118 549 gépet irányítottak, ezzel a magyar légtér forgalma 4,78 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes