Több mint hatmilliárd forint viharkár a MÁV-nál

A MÁV hálózatát az ország szinte minden területén megrongálták a viharok, a károk összértéke több mint hatmilliárd forint – írja a Népszabadság. A helyreállítással az idén már nem is végez a társaság, a munkák csaknem fele – legalábbis a költségek alapján – jövőre marad.

viharkar

A vasutasok emlékezete szerint nem küzdöttek még egyszerre annyi helyen viharkárokkal, mint idén nyáron. A MÁV hálózatát április óta az ország szinte minden területén megrongálta az időjárás. A károk együttes értéke július végére elérte a 6,3 milliárd forintot. (A négy évvel ezelőtti árvizek után például a vasútnál "rekordköltségű" pálya-helyreállítási munkákat emlegettek: a társaság akkor mintegy 860 millió forintot fordított az elmosott vasútvonalak javítására.) A MÁV tervei szerint a károk teljes felszámolását csak 2011-ben fejezik be, idén év végéig a helyreállításra szánt összegből 3,4 milliárd forintot használnak fel. Ebből eddig 1,2 milliárd forintot költöttek a vonatforgalom fenntartásához szükséges munkákra (fakivágásra, homokzsákok kihelyezésére), illetve a károk egy részének felszámolására. A fennmaradó 2,9 milliárd forint a jövőre esedékes munkák finanszírozását szolgálja majd.

Az idei munkákból a legnagyobb a balatonakarattyai – a költségek közelítik az egymilliárd forintot. A településen az esőzések használhatatlanná tették a vasúti pályát. Az itt futó egyetlen vágány alatt a rézsű mintegy nyolcvan méter hosszon összeroskadt, a megrongált pályát a vonatok nem használhatták, az utasokat autóbuszok szállították. A MÁV járatai csak a rézsűroskadás ideiglenes megállítása után állhattak ismét szolgálatba. Igaz, a szerelvények legfeljebb óránként tíz kilométeres sebességgel haladhattak. Ez sem tartott azonban sokáig – az újabb esőzések miatt a talaj ismét megmozdult, így a forgalmat 72 órára megint leállították. A vágányzár ideje alatt a MÁV két ideiglenes hidat épített, amelyen a vonatok egyelőre közlekedhetnek.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes