Több mint ezer új munkahelyet hoz létre a Bosch Miskolcon

A Bosch német autóipari beszállító 22 millió eurós beruházással Miskolcon új gyártócsarnokot épít, amelybe 2011 végéig ezer munkatársat és további 80 mérnököt vesznek fel – mondta Klaus Leopold, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetője szerdán Budapesten a cégcsoport évértékelő sajtótájékoztatóján.

A cég májusban kezdi meg az építkezést, amelyet várhatóan 2011 tavaszán fejeznek be. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. jelenleg Miskolcon több mint 1.400 embert foglalkoztat, többek között autóipari alkatrészeket, indítómotorokat és hajtóműveket, valamint ablaktörlő rendszereket gyártanak. A Bosch további, több mint 400 munkahelyet hoz létre ősztől Miskolcon és Hatvanban annak kapcsán, hogy a Bosch walesi gyártási kapacitásait Magyarországra telepítik. A 900 embert foglalkoztató cardiffi egységben luxusautókba gyártottak generátorokat, ez a tevékenység kerül át a magyar gyárakba a cég szerint ma már nem versenyképes üzemekből.

A sajtótájékoztatón ismertették a Bosch csoport 2009-es magyarországi eredményeit. A 11 vállalattal jelenlévő cégcsoport magyarországi forgalma a 2008-as 202 millió euróról 389 millió euróra nőtt, ugyanakkor a belső szállításokkal együtt számolt bevétel 18 százalékkal, 1.122 millió euróra csökkent – mondta Thomas Beyer, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

A Bosch csoport Magyarországon 2009 végén miskolci, budapesti, egri és hatvani telephelyein 6.000 munkavállalót foglalkoztatott, szemben a 2008-as 7.250-nel. Thomas Beyer ugyanakkor kiemelte: a fejlesztéseknek köszönhetően 2010 végére ismét elérheti a hétezret a Bosch magyarországi alkalmazottainak száma. A Bosch Magyarországon 2009-ben 14 milliárd forintot költött beruházásokra, kutatás-fejlesztésre pedig 10 milliárd forintot fordítottak.

Thomas Beyer emlékeztetett, hogy az ötödik éve működő Budapesti Fejlesztési Központot 2012-ig 9 milliárd forint értékű beruházással fejlesztik, amelynek keretében további 200 mérnököt vesznek fel. A vezető hangsúlyozta: a cégcsoport tavaly Magyarországon is olyan szerkezeti változtatásokat és stratégiai intézkedéseket tett, amelyek elősegítik a válságból való kilábalást. A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország második legnagyobb külföldi ipari munkaadója fejlődött ki. Ma 11 vállalat gyártja és forgalmazza a Bosch-termékeket a magyar piacon. A Bosch csoport árbevétele tavaly 15 százalékkal esett vissza 38,2 milliárd euróra, idén azonban a jó évkezdet után már 10 százalékos bővüléssel számolnak. Az adózás előtti eredmény tavaly – a 2008-ban elért 940 millió euró nyereség után – évtizedek óta először volt negatív: mínusz 1,2 milliárd euró.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes