Tavaly csaknem 300 milliárd forintot fordítottak k+f tevékenységre

Kutatási és fejlesztési (k+f) tevékenységre 2009-ben Magyarországon 299,2 milliárd forintot, a GDP 1,15 százalékát fordítottak, ami az előző évhez képest folyó áron 12,3 százalékos növekedés – közölte az előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Statisztikai Tükör című kiadványában.

A mintegy 2900 kutatóhelyen több mint 52 ezer fő foglalkozott k+f tevékenységgel, háromnegyed részük kutatóként. A teljes munkaidőre átszámított k+f létszám közel 30 ezer fő volt, 8,7 százalékkal több, mint 2008-ban.

A KSH szerint a dinamikus növekedés alapvetően a vállalkozási szektornak köszönhető, ahol 22 százalékkal nőtt a k+f ráfordítás, és a létszám is az átlagot lényegesen meghaladóan emelkedett. A felsőoktatásban mérsékelt fejlődés tapasztalható, a kutatóintézeteknél pedig a személyzet számának növekedése a ráfordítások visszaesésével párosult.

A ráfordítások finanszírozásában változatlanul a legnagyobb – bár az elmúlt évinél kisebb – a vállalkozásoktól származó források súlya, ami 46,4 százalék volt. A költségvetés részesedése lényegében az előző évivel megegyező, 42 százalék. A leggyorsabb ütemben, mintegy harmaddal a nemzetközi források emelkedtek, ezzel jelentőségük is érezhetően nagyobb, mintegy 10,9 százalék lett. A nonprofit szervezetek súlya 0,7 százalék.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes