Tartós esőzésre lenne szükség a Duna stabil hajózhatóságához

Bár a következő napokban is várható csapadék, ahhoz, hogy a Duna stabilan hajózható legyen tartós esőzésekre lenne szükség – mondta Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

 Image: 73172468, Szalma Botond, a fővárosi KDNP elnöke interjú közben, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com   Hozzátette: az előrejelzések szerint csak pár napos esőzés várható, ami 30-40 centiméterrel emelheti meg a vízszintet. Ahhoz azonban, hogy normálisan lehessen hajózni a Dunán 1 méter 20 centiméter körüli friss víz kellene, és az, hogy az így kialakult vízszint ne csökkenjen.
    Ha csak lökésszerűen emelkedik néhány centit a vízszint, az továbbra is kiszámíthatatlan helyzetet jelent – jegyezte meg a szakember. Hozzátette, hogy például egy, a Duna magyar szakaszáról Németországba közlekedő hajónak legalább öt napig stabil vízszint kell.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felmérése szerint novemberben százéves szárazsági rekord dőlt meg, az ország legnagyobb részén nem hullott csapadék.
    A rendkívüli szárazság miatt a mezőgazdaságban 1 milliárd forint kár keletkezett. A kötött talaj lassította és nehezítette a szántási munkákat, a talaj-előkészítést, a burgonya ásását, s rontotta a már földbe került magvak kelését is.
    A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekord alacsony vízállást. A hónap végére a Dunán szinte teljesen leállt a forgalom, csaknem 100 uszály vesztegel a horvát-magyar határnál, Mohácsnál pedig a kompközlekedés is veszélybe került. A rendkívül alacsony vízállás miatt a Paksi Atomerőműben több mint egy hete életbe léptették a kisvizes intézkedési terv első, legenyhébb fokozatát.
    A VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő egy hétben 40-110 centiméter közötti mértékben emelkedhet a Duna vízszintje Budapestnél.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes