Társadalmi konzultáció indul a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégiáról

Országos konzultáció indul a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezetéről, amelyet széleskörű szakmai egyeztetést követően készített el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány.hu-n elérhető stratégiatervezethez bárki elküldheti észrevételeit, javaslatait, vagy személyesen is elmondhatja véleményét az egy hónapos – 2012. december 6-áig tartó – konzultációsorozat állomásain: Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett vagy Szegeden.

A kutatás-fejlesztés és az innováció (KFI) támogatása a jövőbe való hosszú távú befektetés. A most vitára bocsátott, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai irányításával elkészített Nemzeti Innovációs Stratégia alapvető célkitűzése, hogy Magyarországon a KFI-be történő beruházások megerősödjenek, és ennek eredményeként gazdaságunk dinamizálódjon, versenyképességünk növekedjen. A stratégiatervezet célként fogalmazza meg, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztési ráfordítások a GDP 1,8%-ára növekedjenek az évtized végére. Emellett olyan környezet megteremtését támogatja, amelyben a KFI-vel foglalkozó közintézmények, vállalatok és innovatív vállalkozások egyaránt fejlődni és növekedni tudnak.

Fotó: Botár Gergely

A stratégiatervezet a tudás előállítására, a tudás felhasználására és a köztük lévő tudásáramlásra koncentrál, egyszerre próbálja helyzetbe hozni a teljes vállalati szektort, a kisvállalatokat, a közepes vállalatokat és a nagyvállalatokat. A tervezet a jelenlegi KFI kapacitások nagymértékű bővítését is célként fogalmazza meg. Törekvésünk többek között, hogy 2020-ra Magyarországon 30 nagyobb kutatási és technológiai műhely lépjen be a világelitbe, 30 új globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedjen le, 30 hazai technológia-igényes középvállalat jelenjen meg domináns pozícióval a kelet-közép-európai térségben, továbbá 300 kutatás-fejlesztésre támaszkodó, gyors növekedésre képes kisvállalat lépjen ki sikerrel a nemzetközi piacra.

A november 6-án induló országos konzultációsorozat négy vidéki és egy budapesti helyszínen kerül megrendezésre, melynek keretében ismertetésre kerülnek majd a stratégia fő irányai, célkitűzései és eszközei, illetve helyszínenként a KFI különböző szakterületeire fókuszálva, pódiumbeszélgetésekre is sor kerül. A rendezvények mellett a hozzászólás lehetősége mindenki számára biztosított a www.kormany.hu weboldalon, online konzultáció keretében is.

Fotó: Botár Gergely

 

A konzultációsorozat helyszínei és időpontjai:

  • Debrecen – 2012. november 13.
  • Pécs – 2012. november 16.
  • Budapest – 2012. november 20.
  • Szeged – 2012. november 29.
  • Győr – 2012. december 4.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal a konzultáció során beérkezett észrevételeket értékeli, a szakmailag előremutató javaslatok a végleges stratégiába beépítésre kerülnek.

A Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia tervezetéhez fűzött véleményeket a Nemzeti Innovációs Hivatal a strategia@nih.gov.hu e-mail címen várja december 4-éig.

(A konzultációk pontos helyszínével és időpontjával kapcsolatban a Nemzeti Innovációs Hivatal ad részletes tájékoztatást.)

A tervezetet a lap jobbszélén található, csatolt dokumentumban olvashatja!

forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes