Támogatja a kormány a komáromi hajógyár megmentését

A kormány határozatban kéri az állami tulajdonú Eximbankot, hogy nyújtson segítséget a komáromi hajógyár körüli gazdasági helyzet megoldásában. Az üzem egy hónapja tömeges elbocsátásokat helyezett kilátásba.

A kormány szerdai utolsó ülésén jóváhagyta azt a Simon Zsolt agrárminiszter által beterjesztett javaslatot, mely vázolja a komáromi régió foglalkoztatottsági helyzetét, valamint a komáromi hajógyár körül kialakult problémákat. Egyúttal felvázolja a korábban már többször is hangoztatott megoldási javaslatokat.
Az anyagban szerepel, hogy februárban 18,5 százalékra emelkedett a munkanélküliség a Komáromi járásban. A foglalkoztatottsági helyzetet nagy mértékben rontaná, ha a korábban jelzettek szerint elbocsátanák a hajógyárban dolgozókat is.
Az gyárnak vannak megrendelései, s készen áll arra, hogy megkezdje 11 hajó gyártását 6 holland, illetve német megrendelő számára, amelyek azoban a válság miatt saját országukban nem tudnak hitelt szerezni a finanszírozásra. A hajógyár pedig addig nem tudja megkezdeni a gyártást, amíg a megrendelők nem képesek banki garanciát felmutatni a vételár kifizetésére.
Februári adatok szerint 300 alkalmazott és 77 egyéni vállalkozó dolgozott a komáromi üzemben. Ha április végéig nem sikerül beindítani a gyártást, legalább 250 alkalmazottat kénytelen lesz elbocsátani a hajógyár.
A kormány által elfogadott határozat felkéri az Eximbank igazgatóját, vegyen részt a hajógyár körüli gazdasági helyzet megoldásában. Az állami tulajdonú banktól azt várják, kezdjen tárgyalásokat a hajógyárral és a külföldi megrendelőkkel, s utóbbiak számára nyújtson hitelt. Az anyagban a kereskedelmi bankok nyújtotta hitel lehetőségét sem vetik el.

Forrás: Bumm

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes