Átadták Magyarország első környezettudatos klímagyárát Perkupán

2009. október 29., Budapest, Perkupa – A magyar tulajdonú Genex Zrt. Perkupán építette fel Közép-Európa egyetlen klímagyárát, amelynek létrejöttével, közel 20 év után újra beindul a klímatechnikai ipar Magyarországon. A ma átadott, 3 milliárd forintos beruházásból létesült, világszínvonalú üzemből olyan geotermikus hőszivattyúk és speciális klímaberendezések kerülnek ki, amelyek a környezetvédelem korában, a fenntartható környezetre és a megújuló hőenergia termelésre adnak alternatívát. A térségben az új munkahelyeket teremtő, környezettudatos gyárkomplexumot Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel.

Az egykor a térség számos országát ellátó, jó hírű magyar klímagyártás és -fejlesztés közel húsz éve – a rendszerváltás idején – megszűnt. A magyar tulajdonú, több országban jelenlévő Genex cégcsoport Magyarországon hozta létre gyártóbázisát, hogy függetlenedni tudjon az ázsiai és nyugat-európai piacoktól, így a ma átadott klímagyárra alapozva új korszakot indít a hazai és régiós klíma iparban. A Genex hosszú távon itthonról tervezi ellátni a nyugat-európai piacot is.
”A válság ellenére is kitartottunk elképzelésünk, vagyis a hazai gyártás mellett, ami a magyar lakossági és ipari felhasználók számára kézzel fogható előnyöket jelent: az importot kiváltva könnyebbé és gyorsabbá tesszük az adott készülékek szállítását, és olcsóbbak lesznek az alkatrészek is” – mondta Bántó Károly, a Genex Zrt. vezérigazgatója.

A borsodi Perkupán, 3 milliárd forintos beruházással épült, 3 300 m2-es GenexAir Magyarország első környezettudatos klímagyára, amely Közép-Európában is az egyetlen (legközelebb Olaszországban és Németországban van hasonló üzem). A Genex 2006-ban indított projektje (30 %-ban) saját tőkéből, valamint MFB hitelből és állami támogatással valósult meg. Az Aggteleki Nemzeti Park környezetében álló világszínvonalú gyár 70 ezer m2-es ipari területen fekszik, ahol korábban anhidrid (gipsz)bánya és őrlőüzem működött, amelyet egy barnamezős beruházás során alakítottak ki, így az évekig sorsára hagyott, környezeti szempontból szennyező üzemet felszámolták, és a helyére a régió első környezettudatos klímagyárát építették fel. A GenexAir klímagyárban saját fejlesztésű vezérléssel, a legszigorúbb EU-s szabványoknak megfelelő, energiatakarékos és kiemelten környezetbarát klímatechnikai berendezéseket, folyadékhűtőket, saját fejlesztésű, az IT, szerver és telekommunikációs központokban használt ún. close controll klímagépeket, valamint alternatív energiafelhasználási megoldást biztosító – a gázfűtés kiváltására is alkalmas – (háztartási és ipari célú) geotermikus hőszivattyúkat gyártanak.

A Genex által gyártott geotermikus hőszivattyúk – amelyekkel télen fűteni, nyáron pedig hűteni lehet – hasznosítják a talajvizek vagy a környező levegő hőenergiáját. A Genex termékeinek gazdaságossága hűtési vagy fűtési teljesítményükben mérhető, hiszen szemben a hagyományos megoldásokkal, itt egységnyi villamosenergia bevitele esetén 3,8-5,4-szeres többletteljesítmény érhető el.

A közeljövőben az új gyárban helyet kap egy európai mércével is egyedülálló tesztlabor, ezzel a hazai klímatechnikai iparágban a kutatás-fejlesztési tevékenység újra fellendül, amelynek alapkövét a Genex számos, saját fejlesztésen alapuló szabadalma jelenti.
„Nemcsak a színünk zöld!” „Elkötelezettek vagyunk a fenntartható környezet és az alternatív energiatermelés gondolatának népszerűsítésében. Úgy véljük, hogy ezt hitelesen a lakosság és üzleti partnereink felé csak úgy tehetjük, ha termékeink mellett e szellemiséget az új gyárunk is tükrözi” – hangsúlyozta Bántó Károly. Ennek jegyében az üzemben a villamosenergia előállítására szélgenerátorokat és napelemeket, melegvíz előállítására pedig napkollektorokat telepítettek. Az így előállított energia normál összeszerelési technológia mellett gyakorlatilag a teljes napi működéshez biztosítja a szükséges energiát. A megfelelő szigetelési technológia és építőelemek használata mellett ugyancsak hozzájárul a gyárépület minimális környezetterheléséhez a padló és a falfűtést lehetővé tevő hőszivattyús fűtés-hűtés alkalmazása, amely hatásfokában kedvezően hasznosítja a bevitt energiát.

A Genex gyára stabil munkahelyek megteremtésével segít Magyarország kiemelten magas munkanélküliségű régiójának helyzetén. Amellett, hogy a helyi lakosok munkalehetőséghez juthatnak, a beruházás minden járulékos hasznából is részesül a falu közössége (pl. továbbképzések, helyi adók, vagy az üzem miatt érkező vendégforgalom többletbevételei). A helyi ökoszisztéma fenntartása érdekében, illetve a környezettudatos gondolkodás részeként, az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a Magyar Madártani Egyesülettel tervezett hosszú távú együttműködés első lépéseként a GenexAir klímagyár Madárbarát munkahely lett, amelynek feltételrendszerét a három szervezet közösen alakította ki.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az ünnepségen kiemelte: legfontosabb feladatunk a fenntartható fejlődés biztosítása, ebben pedig különösen fontos szerepet játszanak a nagyvállalatok, amelyek az alternatív energiaforrások használatával hozzájárulhatnak szén-dioxid kibocsátásunk csökkentéséhez.

- Genex -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes