Átadták az új hulladékkezelő központot Kerepesen

Pest megye észak-keleti részének 208 ezer lakosát szolgálja ki a kedden átadott Kerepes Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ. Az új létesítményben 61 település kommunális és szelektíven gyűjtött hulladékát dolgozzák fel.

A több mint 2 milliárd forintból (nettó 8.177.000 euróból) megvalósított létesítményben gyűjtőszigetes és hulladékudvaros szelektív gyűjtést, az újrahasznosítható anyagok utóválogatását, a mechanikai és biológiai hulladék előkezelését, valamint komposztálást végeznek.
Az Ökörtelek-völgyi központban dolgozzák majd fel a térségben szelektíven gyűjtött hulladékokat, amelyeket szétválogatnak, báláznak, majd a hasznosítóüzemekbe szállítanak.

A lakott területektől távol eső komplexum évente 100 ezer tonna hulladékot dolgoz fel a váci és a kerepesi gyűjtőkörzetből, és mintegy 90 embernek biztosít munkahelyet.
A központ oktatási feladatokat is ellát majd: az érdeklődők megismerhetik a hulladékkezelés legújabb módszereit, eredményeit és feladatait.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára z átadás alkalmából elmondta: Magyarország az uniós prioritási listát kívánja megvalósítani a hulladékgazdálkodás területén. El kell érni, hogy sokkal kevesebb hulladék keletkezzen; ezt követi a szelektív gyűjtés, újrahasznosítás, majd a fizikai-kémiai eljárásokkal történő semlegesítés. Az égetés csakis akkor megoldás, ha az összekapcsolódik a tudatos energiatermeléssel. A kezelési folyamat végén már csak az kerül lerakásra, ami hasznosíthatatlan. A rekultivációt illetően hozzátette, annak teljes körű formáját tartja támogatandónak.
Az államtitkár hangsúlyozta: erősíteni kívánják az állam szerepét, nem lehet továbbhárítani azokat a feladatokat, amelyeket az államnak kell elvégeznie. Ezekhez a feladatokhoz az államnak biztosítania kell az emberi erőforrást és a pénzt.

Gémesi György, az Északkelet-Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke beszédében elmondta: a nógrádmarcali után a kerepesi hulladékkezelő átadásával egy regionális program valósult meg. A hulladékkezelőben európai színvonalú technológiát vezettek be, és a jövőben is a legkorszerűbb megoldásokat kívánják alkalmazni.

Szűcs Lajos, a Pest Megye Közgyűlés elnöke arra mutatott rá, hogy a beruházással javul az itt lakók életminősége. Úgy fogalmazott: a szeméthegyek felszámolása fontos feladat, de legalább ennyire fontos, hogy közelebb kerüljön az emberekhez a környezet megóvásának témája és az önálló cselekvés lehetősége: ismerjék fel, hogy a szelektív gyűjtéssel értékeket teremtenek.

A felszólalásokat követően Illés Zoltán, Gémesi György, Szűcs Lajos, valamint Bóth János és Franka Tibor, az Önkormányzati Társulás társelnökei felavatták az új hulladékkezelő központot.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes