Átadták a földespusztai biogázüzemet

Megkezdődött az új biogázüzem beüzemelése a Tolna megyei Pusztahencséhez tartozó Földespusztán, a beruházás 1,1 milliárdos költséggel épült meg.

A Mil-Power Bio Energetika Fejlesztő, Szervező és Befektető Kft. a biogázüzem létesítéséhez az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 pályázati keretéből 496 millió forintos EU-s támogatást nyert el. A paksi atomerőmű által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány 44 millió forinttal támogatta a beruházást, amelynek földmunkái 2010 első negyedévében kezdődtek el.

Koncz Gyula ügyvezető elmondta, hogy az erőmű óránként 1200 kilowattóra villamos energiát termel, ez húsz százalékkal több a tervezetnél, köszönhetően annak, hogy nagyobb, 1,2 megawattos gázmotort építettek be. Ez a mennyiség, tette hozzá Koncz Gyula, 2-2200 család villamosenergia-felhasználását fedezi. Optimális esetben az indítástól számítva 2-3 hét alatt lesz akkora mennyiségű villamos áram, amennyit már eladhatnak – tette hozzá az ügyvezető.

Az erőmű elsősorban a szomszédos szarvasmarhatelepen keletkező híg és almos trágyát dolgozza fel. A telepet üzemeltető Milkman Kft.-nél annyi trágya halmozódott fel, ami akár egy éven át biztosítja az áramtermelést. A későbbiekben cukorcirok és vágóhídi hulladék felhasználását is tervezik.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a szekszárdi székhelyi Tolnatej Zrt.-vel megállapodást kötöttek a tejtermelésből származó melléktermék, tejzsíriszap átvételéről. Ebből évente 6-7000 tonnát használnak majd a bioerőműben.

Tóth Ferenc (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az avató ünnepségen azt mondta, hogy a nemzetgazdaságnak abszolút energia-megtakarítást eredményez a biogáz-hasznosítás, helyettesíteni képes a folyamatosan dráguló földgáz energiahordozót. Kiemelte a beruházás munkahelyteremtő szerepét is.

Megjegyezte: a kis energiatermelő üzem az atomerőmű tövében épült meg. Ez is mutatja, hogy az atomenergia és a zöldenergia tökéletesen megfér egymás mellett, sőt kiegészítik egymást – mutatott rá.

A Földespusztán alkalmazott technológiát szállító osztrák Biogest GmbH vezetője, Christian Riel azt húzta alá, hogy Magyarország agrárpotenciáljának köszönhetően alkalmas arra, hogy biogáz-nagyhatalommá váljon. (MTI)

forrás: zoldtech.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes