Szolgálnak és fejnek

robotok jövője

2008 végéig mintegy 63 ezer szolgáltatórobotot értékesítettek világszerte szakmai felhasználók számára. Ezek a hi-tech és nagy értéket képviselő robotok egyre gyakrabban válnak a gyárak, kórházak, közösségi létesítmények „munkatársaivá”, helyettesítik az embert veszélyes környezetben, óceánok mélyén, az űrben, vagy éppen a tehénistállókban és a mezőkön. Míg az ipari robotokból több mint 1 millió üzemel világszerte, addig a szolgáltatórobotok ilyen nagy számban még nincsenek jelen a mindennapokban, de rendkívül jelentős potenciállal rendelkeznek.

 

2008 végén az értékesített robotok értéke elérte a 11 milliárd dollár értéket. Mintegy 20 ezer egységgel a szolgáltatórobotok a védelmi, mentő és biztonsági alkalmazások területén vannak jelen a legnagyobb számban. A 2008 év végéig értékesített szolgáltatórobotok több mint 30 százaléka az említett területen állt munkába. A sorrendben ezt követik a terepi robotok, többek között a fejőrobotok (23 százalék), 9 százalékkal a takarítórobotok, az egészségügyben, valamint a víz alatti robotrendszerek 8 százalékkal. Az építő és romboló robotok 7 százalékkal részesednek, míg az általános használatú mobil robotplatformok 6, a logisztikai robotrendszerek pedig 5 százalékos részt tudhatnak magukénak a piacból. A tavalyi évben csupán néhány felderítő (azonosítási rendszerbe integrált) és szórakoztató (PR, vagyis közkapcsolati) robotot állítottak üzembe.

További részletek >

- gyartastrend -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes