Szigorúbban hajtanák be a közlekedési bírságokat

Gyorshajtás, ittas vezetés, tilos jelzésen áthaladás, biztonsági öv. Ennek a négy közlekedési szabályszegésnek a bírságolási gyakorlatán változtatna az ágazatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A javaslat szerint a rendőr a helyszínen kiszabhatná a büntetést. A sofőr a jogsértés elismerésével lemond a fellebbezésről, és a hatósági döntés azonnal jogerőre emelkedik.

A gyorshajtásnál és a tilos jelzésen való áthaladásnál a jármű üzembentartója mentesülne az objektív felelősség alól, ha a sofőr személye a helyszínen ismertté válik.
Létrehoznák a közigazgatási bírságok központi nyilvántartását, hogy a közúti ellenőrzést végző hatóságok – tartozás esetén – ne engedjék tovább a szabályszegőket. A tiltás a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozna.

Az elképzelések szerint, ugyan az objektív felelősség esetén is fennállt a lehetőség, hogy mindenki megnevezhette az elkövetőt, tehát nem a tulajdonosnak kellett befizetni a bírságot. Ez a fajta nyilvántartás biztosítja azt a lehetőséget, hogy ne legyen olyan, hogy nyilvántartási hiányosságok miatt, vagy jegyzői eljárásban nem sikerül behajtani egy bírságot, akkor az feledésbe merüljön.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes