Szenzációs világrekord, avagy csak repül és repül…

Több, mint tíz napja van a levegőben a brit hadiipari cég, a Qinetiq gyártotta napelemes repülőgép, a Zephyr. Így már biztosan megdöntötte a kategóriájának minden repülési csúcsteljesítményét, hiszen a non-stop repülés már négyszer annyi ideig tartott, mint az eddigi világrekord. A csaknem 23 méteres fesztávú szárnyak ultrakönnyű szénszálakból készültek, rajtuk papírvékony napelemek gyűjtik az energiát, amit akkumulátorokban tárolnak, majd ebből táplálkoznak a motorok, ha éjszaka lemegy a nap.

 

Szenzációs világrekord, avagy csak repül és repül…

 

 

 

A többcélú repülő a tervek szerint akár hónapokat is a levegőben tölthet, leszállás nélkül, ami alkalmassá teszi különféle kommunikációs feladatokra.


A napelemes, pilóta nélküli robotrepülő súlya mindössze 40 kg, szárnyainak teljes felülete pedig eléri a harminc négyzetmétert. A gép távirányítással működik, egy méteres pontossággal képes egy meghatározott pont felett lebegni, és egészen magasan, 18 kilométeren is tud repülni.

A gép Arizonában az amerikai Yuma légitámaszpontról szállt fel július 9-én. A projekt vezetője, Jon Saltmarsh szerint egy újabb repülési éjszaka után lehozzák a Zephyr-t, amelyről azt mondta: „Ez nyilvánvalóan az első gép, amely örökké képes lenne repülni.”

A katonai fejlesztők nagy reményeket fűznek az ilyen és hasonló gépekhez, amelyek képesek gyakorlatilag egy helyben „állni”, de sokkal közelebb vannak a Földhöz, mint a műholdak, így kommunikációs és felderítési célra kiválóan használhatók.

Svájcban 11 napja a Solar Impulse nevű napelemes gép állított fel rekordot: a repülő pilótával együtt egészen 8500 méteres magasságig emelkedett, és ezen a szinten maradt napnyugtáig. A gépnek ez idő alatt kellett összegyűjtenie annyi energiát, hogy éjszaka is a levegőben tudjon maradni. Napnyugta után mintegy két órával a Solar Impulse 1500 méterre süllyedt, és az éjszakát ezen a magasságon repülte végig, majd szerencsésen landolt.

Forrás: vilagtudomany.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes