Szemkövető rendszer a sofőrök elalvása ellen

Német kutatók hatékony eszközt fejlesztettek ki a volán mögötti elbóbiskolás ellen. Az Eye-Tracker (Szemkövető) az autóvezető szemmozgását figyeli, és amennyiben túl sokáig marad csukva a szemhéj, figyelmeztető jelet küld.

A Washingtoni Egyetem kutatói nemrég mutattak rá egy szimulációs kísérletben, hogy mennyire értékes lehet a közlekedésbiztonság szempontjából egy szemkövető rendszer működtetése. A németországi Frauenhofer Digitális Médiatechnológiai Intézet (IDMT) most jelentősen leegyszerűsítette a módszert, aminek eredményeként a technológia bármilyen gépjárműben, személyre szabás nélkül megvalósítható. A rendszer további előnye kis mérete.

A készülék a tekintet irányát közvetlenül a kamerában számítja ki másodpercenként kétszáz kép elemzésével, majd az adatokat – például egy USB csatlakozóval – továbbítja a fedélzeti számítógéphez. Ahhoz, hogy az Eye-Tracker működjön, legalább két kamerának kell érzékelnie a szemet. Ezért legalább négy – esetleg hat – kamera alkalmazása szükséges az autóvezetéshez.

A rendszer további felhasználási területe lehet például az orvoslás és a számítógépes játékok. Szemműtétek esetén lehetővé válna a szemmozgás ellenőrzése, a számítógépes játékoknál pedig a szemkövető segíthetne a játékkörnyezet felderítésében. A technológia működését a kutatók novemberben a Stuttgarti Képfeldolgozási Szakkiállításon (VISION) kívánják bemutat

Forrás: sg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes