Szalma Botond a Duna-stratégiáról

A Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) szerint történelmi lépés, hogy az Európai Unió külügyminiszterei aláírták a Duna-stratégia elnevezésű dokumentumot. Ezzel Magyarország esélyt kapott arra, hogy a vízgazdálkodás és a vízi közlekedés területén is csatlakozzon az Európai Unióhoz. Magyarországon ugyanis 30 éve nem történt semmi a Dunával és vízgyűjtő területével.

Szalma_Botond

Magyarország által aláírt Duna-stratégia teljesítéséhez itthon száznyolcvan fokos szemléletváltásra van szükség. Ki kell mondani, hogy a vízierőművek nem környezetkárosítók, hanem ellenkezőleg, a lehető legkörnyezetbarátabb erőművek, amelyek nemcsak áramot termelnek, hanem segítik a folyamszabályozást, a hajózást, a vízbázis védelmét, így a folyó élővilágát is. A vízierőművek gazdaságosság és hasznosság tekintetében több tekintetben felülmúlják az atomerőműveket és a fosszilis anyagokkal működő más erőműveket. Ennek ellenkezőjét Magyarországon csak politikai okokból állítják, amit semmilyen szakmai számítás nem erősít meg. A MAHOSZ szerint a Duna magyar szakaszán legalább három erőművet kell építeni ahhoz, hogy Magyarország hosszútávon és ténylegesen teljesíteni tudja a Duna-stratégia előírásait. A közlekedésnek, a logisztikai szektornak, a víz- és mezőgazdálkodásnak, a turizmusunknak és a vendéglátásnak égető szüksége van a kiszámítható és megfelelően kezelt Dunára. A MAHOSZ ezért felkéri Barsiné Pataky Etelkakormánybiztost, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az érintett szakmai szervezetekkel, hogy  az elfogadott Duna-stratéga alapján mielőbb elkészülhessen a magyar akcióterv. A MAHOSZ minden segítséget megad a kormánybiztosnak ahhoz is, hogy létrejöjjön egy szakmai kerekasztal.

Szalma Botond
A MAHOSZ elnöke

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes