Szakképzési konferenciát tartottak Fényeslitkén

Fényeslitke – Észak-Alföldi Szakképzési Konferenciát tartottak a fényeslitkei önkormányzat dísztermében

Az Autonóm Szakszervezetek képviseletében Gyüre Ferenc főszervező, az Észak-alföldi régió koordinátora elmondta: „A konferencia célja, hogy a térség gazdasági szereplőinek, az önkormányzatoknak, valamint azoknak, akik szakképzett munkaerőt foglalkoztatnak egy olyan hadszínteret állítsanak, ahol úgymond ütköztetni tudják érdekeiket, illetve meg tudják fogalmazni egymás felé az elvárásokat, esetleg kritikákat”.
A konferencia első előadásaként Sarkadi Zsolt regionális programmenedzser bemutatta az RFKB-t, ismertette annak munkáját és régiós tevékenységeit, majd tájékoztatót adott az RFKB kérdőíves felméréséről. Ebből kiderült, hogy a megújult Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) működéséhez kapcsolódó projekt keretében – mely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinációjával valósul meg – a 16 együttműködő szervezet kutatást végzett a gazdálkodók középtávú szakképzett munkaerő keresletének megismerése céljából. A kutatás során 12.100 gazdálkodó körében 420 kérdező bevonásával készült kérdőíves felmérés, melynek célja, hogy a vállalkozások megfelelő szakmai tudással bíró szakembereket találhassanak a munkaerőpiacon. „Mindannyian tudjuk, hogy a szakmai tudásnak, továbbképzésnek kulcsfontosságú szerepe van egy cég piaci esélyeiben, a megfelelő szakmai tudású szakember ma „aranyat ér” – nyilatkozta a programmenedzser.
A konferencián mutatkozott be a TISZK, vagyis a Térségi Integrált Szakképző Központ, melynek feladata – egyebek mellett – a szakképzési változásokra való reagálás, egy újabb, korszerűbb technológia behozatala a rendszerbe, valamint az RFKB döntéseinek megfelelően a beiskolázási arányokra illetve a fejlesztési irányokra való reagálás – tájékoztatott Pócsik Zoltán, a Szabolcs – Szatmár – Bereg megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás munkaszervezetének vezetője. A TISZK-hez tartozó oktatási intézmények előnyei – többek között – megfelelő profilkialakítás a szakképzésben; a pályázatokon való részvétel és a szakképzés-fejlesztési támogatások lehívása. Ez utóbbihoz hozzájárulást a gazdasági szervezetektől csak TISZK-es iskola kaphat. Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében Mátészalka, Fehérgyarmat, Baktalórántháza, Vásárosnamény, Kisvárda, Újfehértó, Csenger, Nyírbátor, Záhony és Ibrány városok intézményei csatlakoztak a TISZK-hez, ezek közül a záhonyi Kandó Kálmán Szakközép-és Szakiskola, valamint a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola igazgatóhelyettesei mutatták be intézményük iskolapolitikáját, eddigi elért eredményeiket, és a kitűzött célokat.
Kósa István, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ kisvárdai kirendeltségének vezetője térségünk szakképzett munkavállalóinak helyzetéről adott tájékoztatást, melyből kiderült, hogy 2002 óta majdnem a duplájára emelkedett a regisztrált álláskeresők száma térségünkben. A legnagyobb álláskínálattal rendelkező szakmák az asztalos, géplakatos, kőműves és szobafestő, míg a legkeresettebb szakmák a felszolgáló, agrármérnök, kamionsofőr, fodrász és kozmetikus.
A szakmai konferencián arról is kaptunk információt, hogy a Záhony és Térsége Komplex Gazdaságfejlesztési Program miatt idetelepülni kívánt beruházók igényei alapján elképzelhető, hogy a jövőben két tannyelvű oktatás indul térségünkben, valamint a logisztika és az orosz nyelv tanítása is előtérbe kerül.
- Durucz Gabi -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes