ÁSZ: a tervezettnél drágább a páneurópai korridor egyik magyar vasúti szakasza

Jónak, de lassúnak és a tervezettnél drágábbnak ítélte az Állami Számvevőszék a Transz Európai Közlekedési Hálózat (TEN-T) V. páneurópai korridor 6. sz. kiemelt projekt Zalalövő-Zalaegerszeg-Boba vasúti fővonal beruházását.

zalalovo

Az ÁSZ javasolja a kormánynak, hogy "intézkedjen a közlekedés korszerűsítésével kapcsolatos döntések összhangjáról, időben biztosítsa a szükséges költségvetési forrásokat". A számvevők javasolják azt is, hogy a kormány gondoskodjon az EU által is finanszírozott projektek előkészítésének, lebonyolításának és ellenőrzésének zökkenőmentességéről. 

A Zalalövő-Zalaegerszeg-Boba beruházás eredeti költsége 167,4 millió euró lett volna, amihez az Európai Bizottság a beruházás 50 százalékát, 83,7 millió euró támogatást ítélt meg. A pénzügyi megállapodást háromszor kellett módosítani a nem megfelelő előkészítés, a közbeszerzési eljárások elhúzódása és amiatt, hogy nem időben biztosították a pénzügyi forrásokat. A beruházás eredeti befejezési határidejét 2006. december 31-ről 2010. december 31-re kellett változtatni és a várható összköltség 199 millió euróra emelkedett. A költségek növekedését az előre nem kalkulált inflációs hatások, a műszaki igényekből és a közbeszerzések elhúzódásából adódó átütemezések, valamint a műszaki tartalom változása okozzák – jegyzi meg az ÁSZ közleménye.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Az egy éves késéssel elfogadott magyar közlekedéspolitika 2003-2015. évi fejlesztéseinek legfontosabb célkitűzései csak részben valósultak meg – állapítja meg az ÁSZ – megjegyezve, hogy a rendelkezésre álló közlekedési célú ISPA forrásból több mint 200 millió euró támogatást Magyarország nem tudott időben felhasználni. Magyarországon a 2000-2006-os években nem volt eredményes az EU által támogatott kiemelt vasúti útvonalak fejlesztése.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes