Svéd győzelem a Scania Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2010 versenyen

A 26 éves svéd Andreas Söderström nyerte meg a Scania Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető 2010 (YETD 2010) verseny október 8-9-én Södertälje-ban, az autógyártó svédországi központjában több ezer szurkoló előtt megrendezett döntőjét. Andreas Söderström 17 európai országból érkezett társát megelőzve győzött szombat délután.

„Andreas Söderström (jobbra a képen) kiemelkedő teljesítményt nyújtott a verseny során, méltán válhat követendő példává a fiatal európai pilóták számára. Természetesen az összes döntőbe jutott sofőr büszke lehet saját teljesítményére." – mondta Erik Ljungberg a rendező cég kommunikációért és vállalati kapcsolatokért felelős alelnöke.

A mindent eldöntő, legutolsó fordulóban, ahol precíz manőverezési feladatban már csak a három legjobb pilóta versenyzett egymással, Andreas Söderström bizonyult a legjobbnak, így ő nyerte meg a fődíjat, egy 100.000 euró értékű új R-szériás nyerges vontatót. A második helyet a német Patrick Schildmann szerezte meg, aki egy két személyre szóló meghívást kapott a Le Mans-i 24 órás versenyre. Harmadikként az osztrák Zarko Tokic végzett, aki egy exkluzív hétvégét tölthet el a németországi túrautó-bajnokság (DTM) egyik futamán. (Díjátadás a baloldali képen. A pódiumon balról jobbra: Martin Lundstedt, a Scania értékesítésért felelős alelnöke; Patrick Schildmann, második helyezett versenyző Németországból; Andreas Söderström, a nyertes Svédországból; Zarko Tokic, harmadik helyezett versenyző Ausztriából.)

Az idei verseny értékelésénél a rendező egy különdíjat vezetett be az üzemanyag-takarékos versenyszámban legjobb eredményt elérő pilóta részére. A kategória győztese a norvég Stian Østby lett, akinek teljesítményét egy 1.200 euró értékű csekkel ismerték el a szervezők.

Június elején a magyarországi döntőt a 35 éves Szeness Tibor (a jobboldali alsó képen) nyerte meg, ezért hazánk színeiben ő vett részt az európai döntőn Svédországban. Élményeiről és tapasztalatairól így nyilatkozott a verseny után:
„Annak ellenére, hogy rendkívül feszült voltam a verseny miatt, nagyon jól éreztem magam, ami a kifogástalan szervezésnek és a versenyzők tökéletes kiszolgálásának is köszönhető. Kedvenc versenyszámom a manőverezés, mégis ebben hibáztam a legtöbbet, amit elsősorban a verseny tétje miatti izgalomnak tulajdonítok. Legjobban az indulás előtti ellenőrzésben szerepeltem. Egyébként nem tapasztaltam lényeges különbséget a 18 sofőr tudását és képességeit illetően, azon viszont sok múlt, hogy ki mennyire tudta kezelni a versennyel járó stresszt. Szívesen lennék egy olyan cég igazgatója, ahol ez a 18 profi gépkocsivezető dolgozik. Ezenkívül a Scania YETD verseny is megerősítette bennem a tudatos vezetés és a jól képzett sofőrök fontosságát. A munkám során magammal már korábban is folyamatosan versenyeztem, hogy minél jobb üzemanyag-fogyasztást érjek el, és ugyanerre bíztatom a munkatársaimat is."

A YETD 2010 versenysorozatban Európa 18 országából több mint tízezer 35 év alatti sofőr vett részt. Az európai döntőre kétnapos rendezvény keretein belül került sor. A versenyzőknek a legkülönfélébb feladatokat kellett megoldaniuk, de mindegyik feladat kapcsolódott az átlagos járművezetők mindennapi munkájához.

Így például a versenyszámok között szerepelt üzemanyag-takarékos és defenzív vezetés, rakományrögzítés, elindulás előtti ellenőrzés és manőverezés. A döntő folyamán az ifjú pilótáknak meg kellett mutatniuk, hogy rendelkeznek mindazzal a tudással és képességekkel, amelyek a felelős tehergépkocsi-vezetők fontos tulajdonságai. A YETD versenysorozat a svéd gyártó 2003-ban indított kezdeményezése, amelynek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a közúti biztonságra és az üzemanyag-takarékos vezetés által – mind a természeti környezet, mind a vállalkozások számára – elérhető pozitív hatásokra.

„A járművezető a legfontosabb tényező a fuvarozási üzletágban. Természetesen a jármű és az infrastruktúra is döntő szerepet játszik, de az üzemanyag-hatékony és biztonságos vezetést egyértelműen a pilóta befolyásolja. A YETD segítségével a szervező a hivatásos gépjárművezető szakma fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, illetve a pilóták szerepére a vállalkozások életében, a közúti biztonságban és a fuvarozás környezetre gyakorolt hatásában." – foglalta össze Mr Ljungberg.

A versenysorozat fővédnöke az Európai Bizottság és a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesülete (International Road Transport Union, IRU). Kiemelt támogatója a Michelin. A gyártó az európaihoz hasonló versenyeket Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is megrendez.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes