Sínre került végre a magyar ipar?

A tavasszal mért 20-30 százalékos zuhanás után az elmúlt hónapokban egyre jobb adatok láttak napvilágot a magyar iparral kapcsolatban. Az októberi számok a szakembereket is meglepték, a jelek szerint lassan ugyan, de mi is követjük Nyugat-Európát a javulás útján. Mfor.hu-háttér.

Októberben munkanaphatással kiigazítva már csak 10,8 százalékkal csökkent a magyar ipar termelése 2008 azonos hónapjához képest. Ez még mindig jelentős visszaesés, de a jelek szerint fellélegezhetünk a tavaszi 20-30 százalékos zuhanás után.

Csökken a zuhanás

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 októberében 12,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első tíz hónapjában 20,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,8 százalékkal emelkedett – közölte kedd reggel a KSH.

Ez újabb jó hír a szeptemberi statisztika után, akkor ugyanis 15 százalékos volt a csökkenés éves szinten, augusztushoz képest viszont már 3,7 százalékos növekedést produkált a magyar ipar. A szakemberek már akkor is azt emelték ki, hogy a javulás kulcsa a világgazdasági környezet lehet.

 

"Abszolút kellemes meglepetést okozott az októberi adat. A legjobb a havi adat, ami szeptember után ismét jelentős növekedést mutatott" – vázolta fel az mfor.hu kérdésére Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője. A szakember szerint a javulás elsősorban annak köszönhető, hogy exportpiacainkon jelentősen javultak a kilátások, a magyar ipar talpra állása is követi Nyugat-Európát.
"A valós termelést a kiigazítatlan adat mutatja, azonban a trendeket jobban lehet érzékeltetni a munkanaphatástól megtisztított statisztikával" – vélekedik a TakarékBank elemzője. A kiigazított és a kiigazítatlan adatokat egyébként azt befolyásolja, hogy az adott hónapban hány hétvége illetve ünnepnap van.

 

További részletek >

- mfor -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes