Sikeres pályázat után logisztikai és informatikai fejlesztések zajlanak a Borsod Volánnál

Az ÉMOP 5.1.2 pályázat eredményeként megújul a BORSOD VOLÁN Zrt. kazincbarcikai autóbusz-állomása és a társaság utastájékoztatási rendszere a miskolci, kazincbarcikai, ózdi, tiszaújvárosi, mezőkövesdi, encsi és edelényi autóbusz-állomásokon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-Magyarországi Operatív Program keretében közzétett pályázati felhívására, a „Menetrend szerinti közösségi közlekedés logisztikai és információ technológiai (IT) fejlesztése a Borsod Volán Zrt.-nél” címmel nyújtott be pályázatot a társaság 2009-ben. A 455,9 millió Ft-os projekt 395,1 millió Ft-os állami és EU-s támogatással valósul meg 2012. év közepéig.

A projekt első szakaszában – Kazincbarcika város Önkormányzatával konzorciumi formában együttműködve – a kazincbarcikai autóbusz-állomás bővítése és épületrekonstrukciója zajlik 2010. augusztus 10-től.

clip_image002A többszöri felújítás és karbantartás ellenére a 60-as években készült épület teljes homlokzati rekonstrukciója, nyílászáró cseréje, valamint belső korszerűsítése és hőszigetelése is indokolttá vált. A pályaudvar bővítése során 12 db személyautó tárolására alkalmas P+R parkolót, illetve kerékpártárolókat is kialakítanak, elősegítve az egyes közlekedési módok közötti átjárhatóságot, és biztosítva a tömegközlekedésre való átállást az egyénileg, személygépkocsival közlekedők részére, ezáltal csökkentve az amúgy is magas károsanyag-kibocsátást. A tervezett pályaudvar jelenlegi gyalogoselvezetéseit kiegészítik, így négy irányból tudják az utasok megközelíteni vagy elhagyni az állomás területét, szabályozott módon, gyalogátkelőhelyeken.

clip_image004A várakozó autóbuszok tárolóállásainak száma szintén bővül, a pályaudvar és a Spar áruház közötti, önkormányzati tulajdonú területen 25 parkolóállást alakítanak ki, mellyel jelentősen csökken az autóbuszok állomás és telephely között megtett rezsikilométere, valamint a forgalmi és környezeti terhelése.

Az átalakítás kivitelezésére a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kazincbarcikai székhelyű DMT-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft-vel kötöttek szerződést.

clip_image006

A fejlesztés következő szakaszai a kazincbarcikai Autóbusz-állomáson kívül a társaság többi, saját tulajdonú autóbusz-állomását is érinti (Miskolc, Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros, Mezőkövesd, Edelény és Encs). A másodok szakaszban tervezik megvalósítani a komplett, korszerű utas tájékoztatási rendszert, mely lefedi az indító fedett/nyitott kocsi állásokat, fedett peronokat és várótermeket.

Az infokommunikációs fejlesztés szorosan kapcsolódik az utastájékoztatási fejlesztésekhez. Úgynevezett SOS információs oszlop (Észak-Magyarországi Oktatási és Közlekedésfejlesztési Kft. fejlesztése) kihelyezésével oldják meg a segítséggel élők napi utazásának megkönnyítését, a segítségnyújtás biztosítását. Segítségével az arra rászoruló személy a lehető legrövidebb időn belül kapja meg az arra kiképzett és az üzemidő alatt rendelkezésre álló dolgozóktól azt a személyes segítséget, mellyel igénybe veheti a szolgáltatásokat.

Az utastájékoztatás komplexitásához tartozik az is, hogy a projekten belül 90 db autóbuszon telepítenek GPS alapú járműkövető és fedélzeti rendszert, mely pontos információt szolgáltat a jármű időbeni és térbeni mozgásáról. Lehetőség nyílik a késés-sietés, egymásra futás figyelésére, azonnali beavatkozásra és közvetlen kommunikációra a gépjárművezető és a forgalom irányítás részéről, és a járat menetrendi információinak dinamikus kijelzésére az autóbusz-állomásokon telepített digitális kijelzőkön, interneten, WAP-on. Az utasok így nyomon tudják követni az egyes járatok mozgását, pontos és azonnali információt kapnak az autóbuszok érkezéséről, indulásáról, esetleges fennakadásokról. A fejlesztés illeszkedik a folyamatban levő, elektronikus bérletkártyák bevezetésére irányuló projekthez, és lehetővé válik az igényekhez jobban igazodó menetrend kialakítása is. A pályázati projekten kívül a táraság valamennyi autóbuszát be kívánják vonni a rendszerbe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes