Sem elbocsátani, sem felvenni nem akarnak a cégek

Romlottak a magyar munkavállalók kilátásai az év negyedik negyedévére vonatkozóan, de jobbak, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Manpower munkaerő-piaci előrejelzéséből. A cégek elsősorban szinten akarják tartani a dolgozói létszámot: sem jelentősebb elbocsátást, sem felvételt nem terveznek.

A Manpower munkaerő-piaci előrejelzése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények maradnak a következő három hónapban. Az év harmadik negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnál, a Manpower Munkaerő-piaci Mutatója 0 százalékon áll – ez 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedhez viszonyítva. A munkaadók 13 százaléka számolt be arról, hogy 2010. negyedik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, ugyanennyien várnak csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát az október-december közötti időszakban.
Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+11 százalék), itt a növekedés 3 százalékpontos az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági/vadászati/erdészeti/halászat, illetve a köz. és szociális szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: a harmadik negyedévi kilátások a magyarországi felmérés történetében először mutattak pozitív értéket, amelyhez képest a negyedik negyedévre vonatkozóan romlottak a kilátások, de még így sem kerültek ismét negatív tartományba. "Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra. Ugyanakkor jelentősen nőtt azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek, az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra. Utóbbi adat vélhetően szezonális hatásokkal is magyarázható. A legjobb eséllyel a munkát keresők az ipari termelés területén indulhatnak" – tette hozzá.

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül háromban erősödött a munkaadók optimizmusa a harmadik negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak, kivéve a Dél-Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban.

A Manpower globális felmérése szerint a munkaadók optimizmusa csak fokozatosan erősödik, a 36 vizsgált országból és térségből 29-ben a pozitív tartományban van a munkaerőpiaci mutató, a legoptimistább előrejelzések az ázsiai kontinensről érkeztek. Az európai piac bizonytalansága ellenére, kevesebb munkaadó tekint negatív várakozásokkal a következő negyedév elé.

Az európai, illetve közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; csaknem mindenhol romlottak a kilátások az előző negyedéves várakozásokhoz képest, ám jobbak, mint tavaly ilyenkor. Éves összehasonlításban csak Görögországban és Olaszországban romlottak a kilátások.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes