Sebességkorlátozás szmogriadó esetén

A matrica színe számít, és nem a rendszám.

See full size image

Módosította a szmogriadó tervéről szóló rendeletét a Fővárosi Közgyűlés: a jövőben a szmogriadó riasztási fokozatának idején tilos lesz a fekete és piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek közlekedése. Tehát szakítanak a korábbi gyakorlattal, melyben a gépjárművek hatósági jelzésének utolsó száma határozta meg, hogy közlekedhet-e az autó, vagy nem

Az új rendelet értelmében mindegy, hogy páratlan vagy város a rendszám, nem ez számít, hanem a környezetvédelmi besorolás, vagyis motor káros-anyagkibocsátása.

Azzal azonban, hogy megváltozott a kétszintű, sárga és zöld matricák, plakettek rendszere, és életbe lépett a négy színű – fekete, piros, kék, zöld – jelölés, lehetővé vált a járművek környezetvédelmi tulajdonságai alapján történő forgalomkorlátozás.

A csütörtökön egyhangúlag megszavazott rendelet szerint a hatályba lépést követően a feketével és pirossal jelölt gépjárművek használatának szüneteltetését kérheti a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatától kezdve, a riasztási fokozatban pedig megtilthatja azok közlekedését.

A rendelet a Fővárosi Közlönyben való közzétételétől számított 15. napon lép hatályba, azaz várhatóan július végén. Ha addig kell elrendelni szmogriadót, akkor a jelenleg hatályban lévő szabályozás alapján tilthatják meg a páros-páratlan rendszámú autók közlekedését, a rendelet hatályba lépése után azonban a fekete-piros jelölésű járművek közlekedése lesz tilos a riasztási fokozatban.

Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg sárga matricás autókat – mivel azok közlekedésének tilalmára nem tér ki a rendelet – lehet használni a riasztási fokozatban is, egészen addig, amíg a környezetvédelmi felülvizsgálat során nem kapnak az új rendszerbe illeszkedő matricát.

A riasztási fokozatban bevezették azt a szabályt, melynek értelmében a főpolgármester arra kérheti a vezetőket, hogy gépjárművük haladási sebességét 20 kilométer/órával csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 kilométer/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség. Erre elsősorban a téli időszakban lehet majd szükség. A szmogriadó-rendeletet megszegőkkel szemben 30 ezer forint bírság szabható ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a főváros támogatásával kifejlesztett egy Európában egyedülálló előrejelző rendszert, mely Budapesten egy órás felbontással két napra előre jelzi a főbb légszennyező anyagok koncentrációjának jövőbeli alakulását: először kiszámolja a levegő várható nitrogén-dioxid, kén-dioxid, ózon és szálló por tartalmát, azok elhelyezkedését és mozgását egy térképen ábrázolja, végül egy grafikonon a levegő minőségével kapcsolatos várható adatokat mutatja. A méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat végzi.

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes