Árvíz – Egységes irányítás alá kerülhetnek a veszélyhelyzetet kezelő szervek

Belügyminisztérium a felsőzsolcai árvíz idején érkezett panaszok hatására egységes rendszerbe szervezi a veszélyhelyzet kezelésében részt vevő szervek ellátásának szabályozását – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

belvíz-áradás.JPG

A hivatal közleményében utalt arra, hogy az árvízi védekezésre kivezényelt rendőri állomány néhány tagja a munkakörülményeiket, az ellátásukat, illetve az elszállásolásukat is kifogásolta az ombudsmannál.

Mint hozzátette, Szabó Máté ezt követően, az alapvető joggal összefüggő visszásság gyanúja miatt átfogó vizsgálatot indított a Felsőzsolcát és környékét ért árvízi katasztrófával szembeni védekezés kapcsán.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ennek során Pintér Sándor belügyminisztert is megkérdezte a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott problémákról. A tárcavezető válaszában arról tájékoztatta Szabó Mátét, hogy a helyszínre vezényelt fegyveres és rendvédelmi szervek eltérő logisztikai képességekkel rendelkeztek, kezdetben ezért akadozott egyes szervezetek ellátása – áll a közleményben.

Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium belső ellenőrzése a személyi juttatások átvilágításakor azt is megállapította, hogy valamennyi szervezet a rá irányadó és hatályos, de nem egységes jogszabályi és belső rendelkezés alapján számolta el az árvízi védekezésben részt vevő állomány túlóráját.

Pintér Sándor az ombudsmannak adott válaszában megjegyezte, hogy a rendőrség az árvízi védekezés során olyan egyedi tevékenységre lett sürgősen kirendelve, amely nem tartozott az alapfeladataihoz, így arra az állomány vezetői és tagjai sem voltak felkészülve.

A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú Felsőzsolcát a júniusi árvíz minden más településnél jobban sújtotta, kétszáznál több ház dőlt össze, a 2200 lakóingatlanból mintegy 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt.

forrás: agroline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes