Románia schengeni csatlakozása segítheti a közös közlekedésfejlesztést

Románia schengeni övezethez való csatlakozása egy sor adminisztratív akadályt szüntetne meg a magyar-román közlekedésfejlesztésben, így a Debrecen és Nagyvárad közötti közvetlen vasúti kapcsolat megteremtését is elősegítené – hangoztatták közlekedési szakemberek egy csütörtöki debreceni konferencián.


Jelenleg egy új határszakasz megnyitása az adminisztratív teendők mellett számos egyéb beruházást vonna maga után – mondta Koi István, a MÁV Zrt. debreceni területi igazgatója az MTI-nek. A közvetlen vasúti kapcsolat megteremtéséhez első lépésként egy komoly, részletes megvalósíthatósági tanulmányt kellene készíteni, számba véve minden alternatív közlekedési módot is. Kai István elmondta: ha egy részletes tanulmány arra a megállapításra jutna, hogy megéri a beruházás, úgy határon átnyúló közlekedési programokra lehetne pályázni, s ezt a folyamatot kedvezően befolyásolhatja Románia schengeni csatlakozása.
Völgyi Miklós, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vasútfejlesztési programigazgatója elmondta: jelenleg távolinak tűnik az említett fejlesztés. 2020-ig vasúti szempontból a régió legfontosabb fejlesztése a Budapest-Záhony vonal teherbírásának növelése és 160 kilométer/órás sebességű közlekedésre alkalmassá tétele Nyíregyházáig.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes