Robbanás előtt a logisztikai piac

A következő 3 napban egy cikksorozatot olvashatnak oldalunkon, amelynek témája a logisztikai piac alakulása. Íme az első szám:

Robbanás előtt a logisztikai piac

A legtöbb statisztikai adat már kifelé mutat a válságból. A javuló ipari termelési index, a felfutó gyártás és az emelkedő GDP mind azt mutatják: közeledik a zűrös időszak vége. Azonban nem meríthet mindenki egyformán a jóból.

Egy-egy ágazaton belül is nagy a szórás. Az építőipar mélyrepülését még egy jó darabig sokan nem lesznek képesek kiheverni. Még most is többségben vannak azok, akik jó eséllyel, rövidesen beadhatják a kulcsot.

2008 ősze hideg zuhannyal ébresztette fel a „nyugalom szigetén nyaralókat”.  Alaposan előkészített projektek sorát kellett leállítani vagy éppen pihenőpályára tenni. A fejlesztőket kétfelől érte támadás: eltűntek a források a piacról és a bérlők száma is megritkult. Komoly szelekció indult el, amely még a tőkeerős cégeket is megingatta.
Azelőtt igencsak felhígult piacon dolgoztak a fejlesztők. A minőség nem egy esetben csak melléktermék volt. Egyes „kvázi ingatlanfejlesztők” a mennyiséget helyezték előtérbe a gyors terjeszkedés és meggazdagodás reményében – erősíti meg egy szakértő. Azonban a válság betörése fájó következményekkel járt: szelekciót hozott, amelynek következtében sokan kihullottak a piacról. De nemcsak azok véreztek el, akiket felkészületlenül ért a változás, hanem azok is, akik a tőkeszegénységük miatt nem tudtak lépést tartani a többiekkel és a megváltozott körülményekkel.

Az építőipart nézve most a logisztikai parkok vannak a legjobb helyzetben. A gazdaság élénkülésére ezek a projektek tudnak a leghamarabb reagálni. Nemcsak új tervezésekre kell gondolni, mert a meglévő kapacitások racionalizálása, a hatékonyság növelése is jó üzletet rejt magában. Egy-egy hibernált projekt feltámasztása is komoly lendületet adhat a cégeknek.

Persze az új beruházások is hamarabb látóhatárra kerülnek, mint például egy kizárólag lakás- vagy irodafejlesztésekkel foglalkozó cégnél. Ugyanis míg ez utóbbiak fejlesztési ideje legalább egy, másfél év, addig egy logisztikai park esetében alig 6-8 hónapról beszélhetünk –  mondja Széll Csaba, az Europolis Park M1 ügyvezető igazgatója. A könnyűszerkezetes építkezés gyorsabb tervezést és tempósabb kivitelezést tesz lehetővé. Összességében tehát a logisztikai parkok tudják leghamarabb lereagálni a javuló helyzetet.

Az új periódusban már csak a kifejezetten jó minőségű ingatlanokra van igény. A vevők, partnerek elsősorban az „A” kategóriás parkokat választják ki. Ugyan az ár most is fontos tényező, de a minőség sem elhanyagolható. Magyarország kiváló földrajzi elhelyezkedése ellenére versenyben van a régió piaci szereplőivel, ami a rugalmas árképzés mellett az infrastrukturális igények maximális kiszolgálását is kikényszeríti.
A logisztikai piacon ugyanakkor rövidesen gyors döntéseket kell hozniuk, elsősorban a bérlőknek. A kapacitások folyamatos lekötése, a piac élénkülése, a megfontoltabb terjeszkedési politika magasabb árakat is hoz magával. A jelentkező igények ellenére ugyanis csak akkor indulnak meg az új fejlesztések, ha a finanszírozó és a beruházó is biztos a dolgában és megfelelő haszonnal tud működni. Így az év hátralévő időszakában még a bérlők kihasználhatják a szabad kapacitásokat, ám jövőre már várhatóan magasabb árakkal fogják magukat szembe találni, ha túl későn lépnek.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes