Óriáskamionok jelenhetnek meg az utakon

A tiltakozások dacára azt tervezi a berlini szövetségi kormány, hogy engedélyezi a 25 méter hosszú, akár 60 tonnás óriáskamionok megjelenését a német utakon. A Die Welt értesülése szerint a kísérlet januárban indul.

A tavalyig kormányzó keresztény-szocdem nagykoalíció még elvetette a megakamionok engedélyezését, megtartotta a jelenleg Európa-szerte érvényben lévő 40 tonnás felső határt. A szállítmányozó cégek számára azonban roppant vonzó az óriási járművek használata, mivel azok 20 százalékkal több árut tudnak elfuvarozni, mint a jelenlegi legnagyobb kamionok.

A Die Welt úgy tudja, januárban 100-150 óriáskamion jelenhet meg (egyelőre kísérleti jelleggel) a német utakon. A mostani legnagyobb járműveknél hat méterrel hosszabb kocsikat egyelőre legfeljebb 44 tonnára engedik megterhelni, hogy biztosan elkerüljék az utak és a hidak károsodását.

A környezetvédők mellett a német autóklub, az ADAC is ellenzi a 60 tonnás terhelést, mert félti az úthálózatot. Szóvivője azonban úgy nyilatkozott, hogy tudják, a kísérletet nem képesek megakadályozni. Annyit azonban szeretnének elérni, hogy ne csak az autópályákra korlátozzák a próbaüzemmódot, hiszen a kisebb utakon derülhet ki igazán, jár-e komoly károkkal a megajárművek megjelenése.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes