Riasztó munkanélküliség Dél-Szlovákiában

POZSONY. Évek óta nem fordult elő Szlovákiában, hogy a nyári hónapokban is nőtt a munkanélküliség. Idén azonban az idénymunkások sem enyhítették a riasztó statisztikai adatokat – írja állásfoglalásában Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke.

A gazdasági válság kitörése óta, 2009 elejétől a munkanélküliség aránya folyamatosan emelkedik.
Ha regionális bontásban vizsgáljuk a helyzetet, a 10 legmagasabb munkanélküliségi rátát kimutató járásból 7 Dél-Szlovákiában fekszik.

Különösen rossz a helyzet a Rimaszombati járásban, ahol a legfrissebb adatok szerint 34,75 százalékra nőtt a munkanélküliség. Tartósan a lista második helyén áll a Nagyrőcei járás 30,69 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Rozsnyói járás található 28,40 százalékkal. A Tőketerebesi járásban 26,19, a Nagykürtösiben 25,17, a Losonciban 23,41, a Poltári járásban pedig 22,63 százalék volt az állástalanok aránya szeptemberben.

Farkas Iván a statisztikai hivatal adataira támaszkodva azt mondja, Nyugat-Szlovákiában sem rózsás a helyzet. Nyitra megye 7 járása közül a legmagasabb munkanélküliséggel a 3 déli járás bír, sorrenben a Komáromi 16,81 százalékkal, ezt követi a Lévai járás 15,36, majd az Érsekújvári járás 13,87 százalékkal.

Mindez azt bizonyítja, hogy a tavalyi kormányváltás ellenére sem sikerült enyhíteni Dél-Szlovákia sanyarú helyzetén, az itt található járások többsége a leszakadó, hátrányos helyzetű térségek közé tartozik, állapította meg Farkas, aki szerint a helyzet megváltozása érdekében szemléletváltásra van szükség. Ebben nyújtana támogatást a Magyar Koalíció Pártjának gazdasági és régiófejlesztési programja, amely felvázolja majd az eddigi leépüléstől az építkezés felé vezető utat.

Forrás: hirek.sk

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes