Rendet kellene tenni a raktározási piacon

Állami szinten felül kellene vizsgálni az országban meglevő raktárkapacitást, ugyanis a kis- és közepes gazdaságok a betakarított terményt bérlemény formájában tudják csak elhelyezni, ami jelentős többletkiadással jár. Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára szerint a gabonaszállításban a vasúti fuvarozást kellene előnyben részesíteni.

Azok a gazdák, akik nem tudják elhelyezni a betakarított terményt, áron alul kénytelenek értékesíteni a gabonát. A gabona elhelyezésére országosan elegendő raktárkapacitás áll rendelkezésre, viszont annak egy részét nem erre a célra használják, és a betakarított termények elhelyezése nagyon költséges a gazdálkodóknak. A gazdák ugyanis leginkább bérlemény formájában tudják igénybe venni a raktárakat – mondta lapunknak Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) főtitkára. Az intervenciós gabona elhelyezésére 2004-ben és 2005-ben épültek raktárak szerte az országban, viszont nem a gazdák vagy az állam, hanem pénzintézetek és társaságok hozták létre őket, majd a tulajdonosok meglehetősen drágán adják bérbe. Ilyenformán jellemző az országban, hogy a kis- és közepes gazdaságok, amelyeknek nincs kellő raktárbázisuk, bérlemény formájában helyezik el terményeiket, ami viszont nagy kiadást jelent számukra. Abban az esetben viszont, ha nem tudják elhelyezni a terményt, áron alul kénytelenek értékesíteni a betakarított gabonát.

A cikk részletei ->
- agroline.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes