Rail Cargo Hungaria – de vajon meddig?

A valaha volt MÁV Cargo akár végleg meg is szűnhet, ha a szakszervezetek nem teszik lehetővé a vállalat szerkezeti átalakítását.

title

Sokat hallani arról, hogy a szakszervezetek nem hajlandók elfogadni a 460 fős leépítést, amit a RCH vezetői jeleztek. Arról azonban senki nem beszél, milyen változtatásokat igényel a jelenlegi helyzet egy fuvarozó vállalat szerkezetében. A megrendelések visszaesésével mindenképpen együtt jár az állomány csökkentése. Azonban egy modern struktúrájú cég kialakítása ennél is több áldozattal jár: RCH-berkeken belül az óvatosabbak is 1000-1500 fő elbocsátásának szükségességéről beszélnek.

1116_041_3

Az RCH egyik gabonavonata (fotó: Szakács Péter)

A helyzet összetett. A vasutasok – és a mögöttük álló szakszervezetek – szeretnék megőrizni a munkahelyeket, a kereseti lehetőségeket. Eközben a cég hatásfoka sokkal jobb lehetne a tervezett átalakításokat követően, a hatásfok romlása viszont előrevetíti az összes dolgozó munkahelyének bizonytalanná válását. Tovább nehezíti a helyzetet a partner cégek árképzése, valamint a Magyar Állammal fennálló tisztázatlan kérdések.

IMG_2408_100610_1116_013

Itt még MÁV Cargo festéssel húzza a Teknő a konténervonatot (fotó: Vörös Attila)

Talán az lenne a patthelyzetből kivezető egyetlen korrekt megoldás, ha a Rail Cargo Hungaria tervezetekkel, számításokkal támasztaná alá a tervezett elbocsátásokat, a szakszervezetek pedig objektíven, higgadtan mérlegelnék, hogy megér-e néhány száz ember munkahelyének megmentése annyit, hogy utána ugyanazok, kicsit később, még további több százzal együtt veszítsék el keresetüket. Mert a piaci lehetőségek adottak: ha nem tudnak elbocsájtani, szanálnak, és mindenki futhat a pénze után…

IMG_4774

A 017-es Taurust Rizsavi Tamás fotózta le

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes