Épül a rákoskeresztúri buszfolyosó

Látványos részéhez érkezik a régóta várt rákoskeresztúri buszfolyosó építése. Az öt szakaszból álló munka első része a Pesti út felújításával kezdődött. Rákoskeresztúron lényegében elkészült az új pálya, ezért tovább haladhat a munka.

title

 

Szeptember első napján a Fehér úton; a Jászberényi úton a Tárna utca és az Orion között, illetve a Kozma utca környezetében kezdik a munkát. Az első szakaszonál meglévő útpálya szélesítésével, középen vezetett önálló autóbuszsáv készül. A másodikként említett, de a projektben harmadik szakasznak hívott Jászberényi úti felújítás keretében a már működő buszsávhoz csatlakozva a jelenlegi útpályán a sávok rendezésével és néhány kisebb útszélesítéssel készül a buszsáv. A negyedik szakaszban a felüljárótól egy új forgalmi sávot építenek a Maglódi út felé, fontos része a Kozma utcai kereszteződés átépítése, ahol a csomóponttól elválasztva önálló buszsáv létesül.
rakoskereszturi_buszfolyoso

A rákoskeresztúri buszfolyosó öt szakasza
(forrás: budapest.hu)

A rákoskeresztúri buszkorridor kiépítését a Városi és Elővárosi Egyesület kezdeményezte. A VEKE még 2006-ban, fővárosi megrendelésre készítette el a XVII.-ik kerület közlekedését átreformáló tanulmányát, amelynek fontos része volt a több kisebb szakaszból álló jelenleg épülő buszfolyosó kiépítése. A Pesti úton már elkészült buszsávnál két lehetőséggel számoltak: ha végig teljes buszsávot jelöltek volna ki, akkor ez óriási torlódásokat okozott volna, ezért a kerület inkább a jelenlegi, a fontos csomópontokban kiépített előnyberészesítést választotta.

FKU943_61_orsA 61-es buszt ma már 161-esnek hívják és a kerület központja helyett egészen a Kucorgó térig közlekedik. A járat hamarosan akadálymentesen juthat el az Örs Vezér terére

A projekt második szakaszában az Élessarok környékén a buszoknak elkerülő út épül a 28-as villamos pályájának északi oldalán. Erre a részre is rendelkezésre áll a forrás, de a Fővárosi Önkormányzat lassú ügymenetele miatt a közbeszerzés egy éve csúszik. További probléma, hogy az Élessaroknál a MÁV tulajdonosi hozzájárulása miatt hónapok óta nem épülhet a buszsáv. A VEKE reméli, hogy a főváros hamarosan úrrá lesz a problémán.

1793_85_ors_081009Nem csak a keresztúri járatok, de a Kőbányáról érkező 85-ös busz is gyorsabban tud haladni az Örs Vezér tere felé. A végállomás előtt jelenleg egy 150 méteres szakaszon nem épülhet ki a buszsáv, egy az Élessarokhoz hasonló területszerzési vita miatt
(Óvári Péter felvételei)

A VEKE kezdeményezésére buszsáv épül a Pesti út külső szakaszán a Maroshévíz utca és a Csaba út között is egy külön uniós projekt keretében. A támogatói szerződést itt is megkötötték, várhatóan 2011 tavaszán valósul meg.
A buszfolyosó összköltsége 1,2 milliárd forint, a végső átadást 2011 tavaszára tervezik, de ez az Élessarok környéke miatt vélhetően csúszni fog. A főváros tervei szerint a teljes átadás után a csúcsidei menetidő a harmadára csökkenhet. A költségeket a Strukturális alapból származó Európai Uniós támogatás mellett a Fővárosi Önkormányzat 350 milliós önrészével valósul meg.

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes