Ősszel jön a Chrome operációs rendszer

A Google ősszel tervezi Windows-rivális ingyenes operációs rendszere, a Chrome bevezetését. A cég még nem döntötte el, milyen formában jelennek majd meg a piacon. A céljuk, hogy a kezdeti élmény minél pozitívabb legyen.

Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég tavaly nyáron jelentette be, hogy felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel, és egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert készítenek, amely a Chrome böngésző alapjaira épülve kifejezetten a webes alkalmazások futtatására lesz alkalmas. Most pedig azt nyilatkozták, hogy a szintén Chrome-nak elnevezett operációs rendszerüket késő ősszel mutatják be. 2009 novemberében már részletesebben megismerkedhettük a Chrome-mal és 2010 áprilisában a Google bemutatta a cloud alapú nyomtatást is, amit az operációs rendszerhez szán.
"Nagyon várjuk az új szoftver megjelenését. Arra számítunk, hogy már az első naptól kezdve sok millió ember használja majd" – nyilatkozta a Google egyik igazgató helyettese, a Chrome projektért felelős Sundar Pichai Ázsia egyik legnagyobb informatikai kiállításán, a CompuTex Taipeien. Erre meg is van minden remény, hiszen a cég felmérései szerint több, mint 70 millióan alkalmazzák már a Chrome böngészőt. Pichai azt is hozzátette, hogy elsősorban asztali gépekhez, laptopokhoz fejlesztették a rendszert. "A szoftver megjelenésének napján már több millió felhasználóval számolunk" – hangsúlyozta a szakember.

A Google még nem döntötte el, milyen formában jelennek majd meg a piacon, a céljuk, hogy a kezdeti élmény minél pozitívabb legyen. A cég azt szeretné elérni, hogy a Chrome méltó vetélytársa legyen a Windowsnak. Ehhez egyre több partnert nyernek meg maguknak, hiszen mind hardveres, mind szoftveres téren rengeteg fejlesztést láthatunk.

A Google egyik fő vetélytársa nem más, mint a Microsoft. A két cég szoftverei között nagy a rivalizálás: míg az egyik újításokkal teli, a másik elterjedt és ismert. A cloud (felhő) alapú alkalmazásokat tekintve is újdonságokat fedezhetünk fel cégek és magánszemélyek számára egyaránt. A nyílt forráskód lehetővé teszi, hogy az Acerhez hasonló, csak a műszaki résszel foglalkozó vállalatok a saját elképzelésüknek megfelelően alakítsák tovább a Google által készített alapot. Érthető, hogy a Microsoftnak nincs túl jó véleménye a nyílt forráskódú operációs rendszerről: szerintük a fejlesztőknek ugyanazt az alkalmazást minden márkához külön-külön meg kell majd írni. Pichai szerint viszont az új operációs rendszer egyedi, mert már most több millió alkalmazással kompatibilis. "Nem kell átalakítani a Gmailt, hogy az működjön és a Facebooknak sem kell új alkalmazást írnia a Chrome-hoz" – emelte ki.

Elemzők szerint az új, ingyenes rendszer népszerűsége egyáltalán nem garantált, ugyanis még mindig kérdéses, hogy a hardvergyártók tervezik-e Chrome-alapú készülék bevezetését. A fejlesztők részére tavaly novemberben tették elérhetővé az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskódot. Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhőalkalmazások (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd.

A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. Ennek azonban az a hátránya, hogy a rendszer csak nagysebességű internetkapcsolattal működik megfelelően.

Forrás: sg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes