Orosz fellendülés

Sorra érkeznek a féléves beszámolók a legnagyobb európai vasúttársaságok sajtóosztályairól. A számadatok szerint az orosz áruszállításban is véget ért a válság, 2010 első hét hónapjában tíz százalék feletti forgalomnövekedést produkáltak az RZD vonatai.

100616_kiskep

 

Augusztus elején hozta nyilvánosságra az orosz vasút (RZD) az idei esztendő első hét hónapjára vonatkozó gazdasági eredményeket. Az előző év hasonló időszakához képest 11,3 százalékkal növekedett az oroszok forgalma, 688 tonna árut szállítottak a széles nyomtávú pályákon.

Csaknem az összes árutípus esetében kétszámjegyű növekedésről számolhatunk be. Leginkább a kokszszállítmányok mutatói ugrottak meg, tavalyhoz képest 37,7 százalékos javulás tapasztalható. Leggyengébben a faanyagok üzletága muzsikált, ám itt is meghaladta a plusz öt százalékot az elszállított áru 2009 első hét hónapjához viszonyított tömege.

100616_03
VL10k-1350 Moszkovka-Rendezőnél, a tehervonatok által ritkábban használt összekötővágányon

100616_04
VL85-191 a nehéztüzérség képviseletében Szljugyanka I. állomáson.
A faipari megrendelések száma is növekedést mutat, ám az üzletág fejlődése némileg elmarad az átlagostól
(fotók: Hrotkó Miklós)

Idén is a szénszállítás jelenti a legnagyobb üzletet az RZD számára: 166 millió tonnányi tüzelőanyagot fuvarozott a vasúttársaság, bő tíz százalékkal megfejelve a tavalyi mérleget. A különböző kőolajszármazékok 145 millió tonnányi terhet jelentettek az orosz vasútnak, ebben az üzletágban kereken tíz százalékos növekedésről számolhatunk be. A kombinált szállítás volumenei csaknem húsz százalékkal emelkedtek!

Oroszország áruszállító vasúti szektorát messze nem érte akkora megrázkódtatás az elmúlt években, mint a nyugat-európai versenytársakét. A jelek szerint ez a csekély visszaesés sem tartott sokáig, 2010-ben már stabil növekedési pályára állt az RZD. Bízunk benne, hogy a pozitív fejlemények hamarosan Magyarországra is átgyűrűznek, és Záhony rakodóvágányai ismét megtelhetnek kelet felől érkező áruval.

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes