Olcsóbb lehet a csomagolás

Januártól kevesebb adminisztrációval és akár pár ezer forintos átalánnyal
letudható a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség. A kedvezményt a
termelők tág köre élvezheti. – Mauthner Ilona riportja

Elfogadta a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását. Januártól az a mezőgazdasági termelő választhatja a termékdíj átalányt, akinek éves szinten 50 millió forintnál kevesebb a bevétele. Az egyszerűsítést és az ezzel együtt járó törvénymódosítást a Magyar Agrárkamara kezdeményezte. – Az átalány mértéke attól függ, hogy mennyi a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó éves árbevétele – mondta Fogarasiné Bodnár Mária, a kamara munkatársa. – Akinek 10 millió forint alatti – ide tartozik több százezer őstermelő és kistermelő -, annak évente 2 ezer forintot kell fizetniük. A 10 és 50 millió forint éves árbevételt produkálóknak évente 7 ezer forint a termékdíj mértéke. Azoknak a termelőknek pedig, akik év közben válnak kötelezetté és termékdíj átalányra jelentkeznek be a VPOP-hoz, 5 ezer forintot kell fizetniük. Ezzel egyidőben a környezetvédelmi termékdíj bejelentése, nyilvántartása, bevallása és megfizetése is egyszerűsödik. A kamara munkatársa elmondta, amikor elkezdtek foglalkozni a környezetvédelmi termékdíjjal, saját maguk is tapasztalták, mennyire bonyolult: csak a bejelentkezési és bevallási nyomtatványokhoz kapcsolódó kitöltési útmutató volt 60 oldal. Nyár eleje óta tárgyaltak a VPOP-val, illetve a környezetvédelmi minisztériummal, hogy életszerűbbé tegyék a törvényt. Baka György, a Öko-Eco Környezetvédelmi Tanácsadó Bt. vezetője kérdésünkre elmondta, szakmájuk is örömmel fogadta az egyszerűsítést. Különösen annak, hogy nemcsak az őstermelőkre, hanem az egyéni vállalkozókra, az agrár cégekre, is vonatkozik, vagyis mindenkire, aki mezőgazdasági tevékenységet végez. A törvény nem tesz különbséget természetes személy, illetve a vállalkozások köre között. Aki eddig is fizetett termékdíjat, annak a régi törvény szerint le kell zárnia az előző évet, majd elektronikus úton nyilatkozhat, hogy az átalányt választja-e. Ha igen, mentesül a havi, negyedéves és az éves adminisztráció alól is. A törvény módosítással kapcsolatos végrehajtási rendelet várhatóan december közepéig jelenik meg. Tolna megyében a környezetvédelmi termékdíj legnagyobb mértékben a borászokat, a szikvizeseket, a kereskedőket és a piacosokat érinti. Baka György elmondta, annak is egyszerűsödik az adminisztráció, aki nem esik az átalány kötelezettsége alá, mert az éves árbevétele nagyobb 50 millió forintnál. Szűkül az adóra kötelezett termékek köre: a hűtőközeg kikerül a termék-díj fizetése alól, illetve kereskedelmi csomagolásnál az éttermek, a kocsmák, az italkereskedő cégek is lekerülnek a listáról. A díjtétel is kevesebb lesz: például egy 2 literes pet palack után idén még 23,8 forintot fizetnek a borászok, de ez januártól 14 forintra csökken. Aki pedig nem akar bajlódni a bevallással, az januártól – egy adott összeg fejében – már szerződést köthet akár a Termelői Értékesítő Szövetkezetek egyikével is, ugyanis a TÉSZ-ek is átvállalhatják a környezetvédelmi termékdíj rendezését.

Kezdjék önellenőrzéssel, akik még nem vallottak
A

szakemberek szerint lehetnek olyanok, akiknek már eddig is kellett volna termékdíjat fizetniük, de még nem regisztráltatták magukat. Ha januártól átalányfizetésre regisztrálnak – a kedvező feltételeket kihasználva – a Magyar Agrárkamara mindenképpen azt tanácsolja, hogy az elvégzett önellenőrzés benyújtásával egyidejűleg jelentkezzenek be az átalánykötelezettség alá.  Ebben az esetben ugyanis az elmulasztott évek után csak önellenőrzési pótlékot kell fizetni, más esetben viszont mulasztási bírságot, illetve az addig be nem fizetett termékdíj után termékdíjbírságot is, amelyet adó módjára szed be a vámhatóság.

 

- Mauthner Ilona -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes