Nyolcszázmilliót költenek a vasútreform szakértőire

A közösségi közlekedés átalakításához tanácsadókat fizet a szakminisztérium.

Drága mulatság a közlekedési reform: a szakminisztérium 770 millió forint értékben adott megrendeléseket a vasúti és a közúti közlekedés átalakításában közreműködő szakértőinek. További 61 millió forint 2010-es kifizetésére pedig három új szerződést kötnének.

Eredményt még nem hozott, de több száz, esetleg több ezer oldalnyi szakmai anyag, tervezet, előterjesztés és javaslat megszületését már elérte a közösségi közlekedés átalakításának egyelőre csak papíron létező programja. A dokumentumok összeállításában a MÁV, a Volán-társaságok és a minisztériumok munkatársai mellett szakértők hada, köztük a Közlekedéstudományi Intézet Kht., a Regionális Fejlesztési Holding Zrt., valamint számos magáncég is részt vett. Belenéztünk a közlekedési tárca üvegzsebébe, hogy megtudjuk, mindez mibe került.

A közösségi közlekedés összehangolt fejlesztése címén számos szerződést kötött a közlekedési tárca. A honlapján elérhető adatok tanúsága szerint a fejezeti kezelésű előirányzatából fizetett nagyobbik csomag 760 millió forint kifizetésére ad lehetőséget. Ezt mintegy tízmillió forinttal fejelik meg a minisztérium igazgatási megrendelései. Az összesen 770 millió forintos keret egyes tételeit azonban feltehetőleg akkor is ki kellene fizetni, ha a kormány nem készülne a helyközi személyszállítás megreformálására.

A MÁV és a Volán-cégek működésének tervezett átalakításától független tétel a regionális közlekedésszervezési irodák működtetésének költsége: idei munkájukért 420 millió, tavalyi feladataik után 7,9 millió forint jár nekik. Ezt a pénzt a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. számlázhatja ki támogatási szerződések alapján. Cserébe az irodák közreműködtek a 2010-es helyközi személyszállítási menetrendek öszszeállításában – az ország egész területén végigvitték a regionális egyeztetéseket. A Közlekedéstudományi Intézet Kht. már csak egyetlen 28,8 millió forint értékű vállalkozási szerződést kapott, jogutódja, a nevét viselő nonprofit kft. viszont – az előbbi kettőn kívül – további tizenötöt, összesen mintegy 250 millió forint értékben. Megbízásai között szerepelt 4,8 millió forintért a kompok és révek felülvizsgálata, 63,5 millióért „A 2012. évi EU-konform személyszállítási pályáztatási rendszer szakmai előkészítése” vagy 96,45 millióért „A közlekedés területének szakmai irányításához szükséges szabályozást megalapozó kutatások, vizsgálatok” elvégzése.

További részletek >

- nol –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes