Növekszik a környezetszennyező szállítás részaránya az EU-ban

Csökken a "zöld" szállítási megoldások részaránya az EU-ban a környezetszennyező megoldások javára, ami nagyban hozzájárul az környezetkárosító gázok kibocsátásának növekedéséhez – írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency) évi rendszerességgel kiadott tanulmánya.

A nagy szén-dioxid-kibocsátó közúti és a légi fuvarozás forgalmának 43 százalékos, illetve 37 százalékos növekedése meghaladta az 1997 és 2007 közötti gazdasági növekedés mértékét, miközben ugyanezen idő alatt a legtisztább szállítási megoldások – a vasúti és a folyami – piaci részaránya csökkent.

A problémát az is fokozta, hogy az EU-hoz időközben csatlakozott kelet-európai országok hagyományosan rossz vasúti kapcsolattal rendelkeztek Nyugat-Európa irányába.

Az egy évtized alatt kétszámjegyű százalékos növekedést elért légi utasforgalommal szemben a vasúti utasforgalom Nyugat-Európában stagnált, Kelet-Európában pedig drasztikusan csökkent. A 27 tagú EU-ban az utazási céllal megtett kilométerek 72 százalékát személygépkocsik teszik meg.

"A jelentésből világosan kiderül, hogy a közlekedés teljes mértékben fenntarthatatlan irányban fejlődik" – mutatott rá Jos Dings, a "zöld" közlekedési megoldások mellett kampányoló T&E igazgatója. "Ugyanakkor nem állnak rendelkezésre az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges állami pénzek" – tette hozzá. Véleménye szerint az ördögi körből a legjobb kiutat a környezetszennyező szállítási megoldások, például a légiközlekedés támogatásának megvonása mellett olyan árképzési mechanizmus kialakítása jelentené, ami a (környezetvédelmi) hatékonyság javítása mellett még bevételt is termelne.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes