Növelni kívánják a lakossági szelektívhulladék-gyűjtés arányát

Az idén mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a lakossági szelektív hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására, ez mintegy 80 ezer tonna hulladék begyűjtésére elegendő, a jövőben ezt a mennyiséget növelni kívánják – közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: a szelektív gyűjtés arányának növelése érdekében országos megállapodást kötnek a közszolgáltatókkal a lakossági szelektívhulladék-gyűjtésről, emellett pedig bevezetik a tonnánkénti 20 eurós, mintegy 6.000 forintos lerakási díjat, hogy a gyűjtést a lakosság körében ösztönözzék.
Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője hozzátette, hogy a jövőben szeretnék elérni a 60 százalékot meghaladó szelektívhulladék-gyűjtési arányt a lakosságnál, ám ez csak távoli cél lehet, mert jelenleg ez az arány a csomagolóanyagokat tekintve is csupán mintegy 10 százalék.
A szelektív gyűjtést a termékdíjból származó bevételekből finanszírozzák, az idén a várhatóan 60 milliárd forint körüli bevételből 15 milliárdot fordítanak erre a célra. Jövőre a termékdíjbevétel a tervek szerint 85 milliárd forintra nő, amiből 30 milliárd forintot szánnak a szelektív gyűjtésre.
A sajtótájékoztatót követően az OHÜ ügyvezetője öt közszolgáltató céggel írt alá megállapodást a szaktárcánál. A megállapodásban részt vevő cégek az FKF Zrt. (Budapest), a Biokom Kft. (Pécs), az A.K.S.D. Kft. (Debrecen), továbbá a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. (Nyíregyháza), valamint az AVE Miskolc Kft. (Miskolc). Az említett cégeken kívül még több mint 100 közszolgáltatóval szeretnének szerződést kötni ezen a területen.
Vámosi Oszkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta: Magyarországon évente mintegy 4-4,5 millió tonna hulladék keletkezik, ebből a lakossági hulladék 2,5 millió tonnát tesz ki. A lakossági hulladékmennyiségből 860 ezer tonna a csomagolási hulladék, amelyből szelektíven mintegy 80 ezer tonnát szeretnének begyűjteni az idén. Hozzátette: ez a mennyiség mintegy 20-25 százalékkal több, mint tavaly és tavalyelőtt volt.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes