Neten a nemzetközi jegyek – holnaptól, itthon

Egy fontos fejlesztésről adhatunk hírt: végre a belföldi jegyek mellett a nemzetközieket is otthonról, a számítógép mögül megvehetjük – igaz, egyelőre nem akárhova, akármilyen feltételekkel.

kiskep

 

Október 21-én 0 órától indul a MÁV Informatika Zrt. jóvoltából a MÁV-START nemzetközi vasúti menetjegyeinek internetes értékesítése, amely fejlesztést a két vállalat együttműködve, a finanszírozást pedig a belföldi e-tickethez hasonlóan jutalékos rendszerben hozta tető alá. A jegyvétel rendszere nem ismeretlen, hajaz a belföldire, mind felépítésében, mind kezelőfelületében. Ugyanolyan kondíciók – tehát előzetes regisztráció, banki fizetés, automata kioszkoknál történő átvétel – mellett lehet majd használni a rendszert, amely ismerni fogja a határokon átívelő közlekedés bonyolultabb díjszabásának csínját-bínját.

Vannak azonban értelemszerű korlátozások: az üzemeltetés első fázisában hat ország 187 úticéljába lehet megváltani a jegyet, ez a mai adatokkal számolva az összes forgalom mintegy 80 százalékát teszi ki. Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Románia és Szlovákia városai mellé később természetesen továbbiak is csatlakoznak, mint ahogy várhatóak fejlesztések a háló- és fekvőhelyes kocsik foglalhatóságának terén is (ezekre jelenleg még nem lehet jegyet váltani).

A rendszernek azonban nem csak az utasok felé van haszna a sorban állás elkerülése által, hanem a vasút is értékes tapasztalatokat tud majd leszűrni a viszonylatok és az utasterhelés megismerése által, akár ezek szezonális eloszlását megfigyelve.

Mivel a jegyértékesítés egyelőre tesztrendszerként működik majd, előfordulhat, hogy nem minden ajánlat kerül felkínálásra, illetőleg, hogy egyes funkciók csak később kerülnek feltöltésre. A végleges rendszerre tehát még várni kell, de a fejlesztés folyamatos és a felhasználói észrevételek figyelembevételével történik majd, ezért a vasúttársaság kéri az utasait, hogy amennyiben ötletük, javaslatuk van, azt haladéktalanul osszák meg a majd megadott címen.

Az Indóház Online tudósítója szerint is lesz még mit csiszolni a rendszeren, elsősorban az átláthatóság tekintetében. Egyelőre ugyanis – a felhasználó szempontjából indokolatlanul – felkínálja a rendszer a drágább jegyeket (amelyek azonban többletszolgáltatást nem tartalmaznak), holott olcsóbb is elérhető (például München irányába nem csak a még elérhető Spar 1, hanem a drágább Spar 2 és 3 jegyeket is listázza, pedig ezek – pénztári vásárlásnál – csak az olcsóbb kategóriájúak elfogyása után kerülnek eladásra.). Későbbre ígérték a honlap angol és német nyelvű fordítását is, illetve a lehetőséget csak a pót- vagy helyjegy vásárlására (menetjegy nélkül).

Van tehát még hova fejleszteni a rendszert, ám nagyon fontos a tény, hogy az első lépést megtette a vasút, s immáron külföldi barangolásaink előtt sem kell rostokolnunk a pályaudvarok nemzetközi pénztárainál. Éjféltől tehát mindenki tesztelheti a rendszert, a tapasztalatokat pedig továbbíthatja a fejlesztőknek.

Mózes Krisztián

Forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes