Nemzetközi információs- és állásbörzét rendez szombaton az EURES

Nemzetközi információs- és állásbörzét rendez az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) szombaton Budapesten, amelyen többszáz munkalehetőség várja az érdeklődőket – közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal az MTI-vel.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett eseményen az álláskeresők közvetlenül találkozhatnak az Európai Gazdasági Térség 16 országából érkező külföldi munkaadókkal, ezenkívül az egyes európai uniós tagállamok munkavállalási feltételeiről és életkörülményeiről, valamint a határ menti ingázókra, illetve a hazatérő munkavállalókra vonatkozó új szabályokról is tájékozódhatnak.

Az állásbörzén a legtöbb állást kínáló ágazatok a vendéglátó-, fém- és építőipar, de az egészségügy is képviselteti magát, és nagy számban keresnek például varrónőket is.
A tavalyi börzéhez képest újdonság, hogy az ausztriai és a németországi munkavállalást érintő, várható könnyítésekről is tájékoztatást nyújtanak a szakértők. Ausztriában és Németországban 2011. május elsejétől válik szabaddá a munkavállalás a magyar állampolgárok számára, miután véget ér a magyar csatlakozás óta eltelt hétéves átmeneti időszak.

Mindezeken túl információhoz juthatnak az érdeklődők az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési, munkaügyi és társadalombiztosítási rendszeréről is – olvasható a közleményben.

Kiemelik: az EURES portál adatai szerint jelenleg is hivatalosan több mint 900 ezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván az Európai Unióban, de becslések szerint – a nem bejelentett állásokat is figyelembe véve – ez a szám a 4 milliót is megközelíti.

Az állásbörzék felmérései egyébként azt mutatják, hogy a jelentkezők többsége egy-két évre tervezi a külföldi munkavállalást, és az így megszerzett munkatapasztalatot, nyelvtudás, munkakultúrát- és tőkét Magyarországon szeretné majd kamatoztatni. Ez a pályakezdők magyarországi munkaerőpiacra jutásához jelentősen hozzájárul.
A börzére ellátogatók nemcsak az álláslehetőségek között böngészhetnek, hanem megismerhetik az országok főbb foglalkoztatási szabályait, és jogi tanácsadásban is részesülhetnek.

A partnerszervezetek közül a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársai tájékoztatást nyújtanak az önkéntes munka lehetőségeiről. Standdal várja az érdeklődőket a Nemzeti Pályainformációs Központ, amelynek szakemberei egyebek között az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési rendszeréről tájékoztatják a hozzájuk fordulókat.

A Nemzeti Europass Központ tanácsadói segítséget nyújtanak az elvárásoknak megfelelő, nemzetközi önéletrajz elkészítésében, de hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak az érdeklődők az EUvonal – EU Tájékoztató Szolgálat munkatársai révén is.

Újdonság, hogy idén már nemcsak az egyéni munkavállalók juthatnak információkhoz, hanem az egyéni, illetve a társas vállalkozóként történő munkavégzésről is teljes körű felvilágosítással szolgál az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).
Az FSZH korábbi állásbörzéin alkalmanként több mint 3.000 érdeklődő vett részt.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes