Nemzeti cargo vasúton?

Együttműködne az áruszállításban 2011-től a MÁV és a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) – írta a napokban az osztrák Der Standard. A lap szerint a bécsi közlekedési tárcánál már a magyar vasúttól két éve megvásárolt Rail Cargo Hungária (RCH) – eredeti nevén MÁV Cargo – piacát veszélyeztető együttműködés lehetőségére is „méltatlankodva reagálnak” – írja a Népszabadság.

Az új nemzeti vállalkozásban a hírek szerint a MÁV nem maradna egyedül, partnere a GYSEV lehetne. Közös cégükbe pedig mindketten betolhatnák, amit csak tudnak. A MÁV például azt az évtizedekkel ezelőtt megkötött államközi egyezményekben rögzített jogát delegálhatná, amely alapján a környező országok többségéből érkező vagy oda tartó vasúti kocsik csak a nemzeti vasútvállalat szolgáltatásainak igénybevételével léphetik át a határt.
Apró szépséghiba, hogy egyes vélemények szerint a MÁV ezt a jogot nem ruházhatja át másra. Vagyis az esetleg megalakítandó árufuvarozó cég hiába kapná meg nevéhez a „nemzeti” jelzőt, az államközi egyezményben szereplő jogosítvánnyal nem élhetne.

A GYSEV az elképzelések szerint az árufuvarozási üzletágából megalakult cargójával szállhatna be a nemzeti cégbe. Hozhatná magával évi 5-6 millió tonnás árufuvarozási teljesítményét, fejlesztésre szoruló kereskedelmi hálózatát és a soproni logisztikai központját – benne raktárbázisát, konténer- és kombinált fuvarozási terminálját. Feltéve, hogy erre a kisebbségi tulajdonos, a vétójoggal rendelkező Ausztria áldását adja. Amit egyelőre kétségessé tesz, hogy a GYSEV részvételével megalakuló fuvarozó vállalkozás az osztrák vasút tulajdonában lévő Rail Cargo Austria (RCA) és az RCH versenytársa lenne. Támogatása így feltehetőleg nem szerepel az osztrák kormány rövid távú programjában.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes