Német cég települne a günyűi kikötőbe

Galvanizálással foglalkozó német cég települne a gönyűi kikötőbe: emiatt a fejlesztési tanulmánytervet is átdolgozták. Az üzemeltető Mahart vezérigazgatója még a mostani uniós forrásból kivezetné az ipari vágányokat a partfalig – írja a Kisalföld.

Mozgalmas volt az elmúlt egy esztendő a gönyűi kikötő életében: kiderült, hogy a kormányzati lobbi ellenére az Audi nem ide építi logisztikai parkját, viszont a kihasználatlansága miatt az uniós támogatás visszafizetésének kockázata elhárult. Azóta gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kikötő benépesüljön: még év elején a Mahart lett a létesítmény üzemeltetője. Sztilkovics Szávó, a Mahart Magyar Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Győr-Gönyű kikötő az eddigi fejlesztések nyomán igen vonzó feltételeket kínál a betelepülők számára.

“A Mahart zrt. bízik abban, hogy a válság enyhülésével és Magyarország gazdasági vonzerejének növekedésével megélénkül a befektetői szándék a térség és a kikötő iránt. Ennek előzetes tárgyalások formájában már látszanak a jelei, azonban a partnerek kérésére egyelőre diszkréten kell kezelnünk ezeket a szándékokat. A kikötő továbbfejlesztésének második ütemében szerepelt az ipari vágányok kivezetése a partfalra, lehetővé téve a vasútról hajóra történő közvetlen rakodást. Célszerűnek látszik, hogy ezt a fejlesztést előrehozzuk, hiszen a 2007-2013-as uniós forrásból ez még határidőben megvalósítható lenne, míg a következő ciklusban a kikötők által elnyerhető forrásokról még nem tudunk biztosat mondani. A kikötő működésének fellendítésében széles körű összefogásról számolhatok be, amely a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzattól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n át a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumig ível. Remélem, hogy év végére már kézzelfogható eredményekről tudunk tájékoztatni” – fejtette ki.

A gönyűi kikötő komplex fejlesztéséről szóló tanulmányterv – melyben a torkolati műtárgy is szerepel – kidolgozásának határidejét szeptember végéig hosszabbította meg a regionális vízügyi igazgatóság. Erre azért volt szükség, mert jelentkezett egy érdeklődő, lehetséges betelepülő: szándékának komolyságát jelzi, hogy a tervezők az átdolgozott fejlesztési verzióban az ő érdekeit is figyelembe vették, ezért tolták ki a tanulmányterv leadási határidejét. Információink szerint egy német acélipari cégről van szó, mely galvanizáló üzemet létesítene a kikötő területén.

“A vasúti szakasz gazdaságossága még mindig nem megoldott: azzal nem tudunk versenyezni, hogy Győrbe ingyen beállítják a szerelvényeket, s ott rakják meg a hajóról hozott, majd teherautókra tett árut. Bár vannak kísérletek: most egyik vagonról a másikra biorepceolajat pakolnak. Ennek ellenére a teherforgalom még igazán nem indult be” – tudatta Pintér Ákos, a Győr-Gönyű Kikötő Zrt. vezérigazgatója. A társaság első féléves forgalma – az árvíz miatt másfél hónapos kiesés okán – a vártnál kissé gyengébb volt, de “ezt ősszel talán behozzuk, az éves tervet teljesítjük” – folytatta.

forrás: mlszksz.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes