Nem lesz jelentős átrendeződés az útdíj bevezetése miatt

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az e-útdíj bevezetése miatt az áruforgalom döntő része a közúton marad. A vasútnak viszont csökken a versenyhátránya, és a költségvetési mellett a környezetvédelmi haszon sem elhanyagolható. 

Az e-útdíjbevételekből finanszírozhatóbbá válhatnak a közlekedési hálózat költségvetést terhelő működtetési, karbantartási és felújítási feladatai. Javítani lehet a vasúti pályák minőségét is, és biztonságosabbá tehető a közlekedés.

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnöke közölte: az e-útdíj 2013. júliusban tervezett bevezetésével csökken a közúti és a vasúti fuvarozás versenyképessége közötti különbség, így akik eddig a magas költségek miatt nem szállítottak vasúton, nyitnak e terület felé is, de az áruforgalom nagyobb része a közúton marad. Hozzátette: bizonyos árufajták szállítása inkább vasúton, míg másoké elsősorban közúton gazdaságos.

Az e-útdíj azonban nemcsak a vasútvállalatok, hanem az egész ország számára fontos és időszerű, a piaci szempontok mellett döntő a környezetvédelmi haszon. A közúti fuvarozás szén-dioxid-kibocsátása egy tonnára vetítve ugyanis mintegy tizenhatszor nagyobb, mint a vasúti áruszállításé. Így ha az RCH által évente továbbított árumennyiséget kamionok fuvaroznák, akkor félmillió tonnával több káros anyag kerülne hazánk légterébe.

Az RCH elnöke szerint a szállítmányozók és fuvaroztatók tisztában vannak az útdíj bevezetésének következményeivel, főleg a közúti fuvardíjakra gyakorolt hatásával. Többségük kivár, de van már példa a szolgáltatás kibővítése érdekében tett előkészületre. Ilyen például Szolnokon a BI-KA Logisztika Kft., amely jövő év tavaszától az RCH közreműködésével szélesíti tevékenységét a vasúti fuvarozással. Debrecenben is folyamatban van egy komplex vasúti, közúti és légi szállítást lehetővé tevő logisztikai beruházás.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes