Nem lesz Gyöngyösön gumigyár

Az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós zöldmezős beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai országban.

A vállalat által kiadott közlemény szerint a mintegy ezer embernek munkahelyet biztosító  zöldmezős beruházás elindításához szükséges adminisztratív eljárások váratlan késedelmet okoztak. A közlemény hangsúlyozza, hogy a vállalat döntésével szükségtelenné válik a beruházással kapcsolatban kiírni tervezett, a helyi lakosságot feltételezhetően megosztó népszavazást is.
A Fidesz 2008. május 30-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője akkor azzal érvelt: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyezőforrást.
A közlemény szerint az Apollo Tyres Ltd. arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget (ITDH), hogy jelöljön meg más magyarországi helyszíneket. A cég ezzel egy időben megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is.

A 2008. januári bejelentés szerint Gyöngyös az Apollo Tyres első tengeren túli zöldmezős beruházása lett volna. Az indiai cég a bejelentés óta megalapította magyarországi leányvállalatát, létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön és megindította a tervezett beruházás engedélyezési eljárásait. Ezt követően szerzett tudomást a vállalat arról népszavazási kezdeményezésről, amelynek célja a projekt megvalósításának megakadályozása volt – "olyan indokok alapján, amelyeknek semmi közük az Apollo Tyres által is alkalmazott modern abroncsgyártási módszerek és szigorú szabványok mai realitásához".

A közlemény magyarázatként hozzáfűzi: az Apollo Tyres gyártás- és terméktechnológiája minden olyan piacon megfelel minden környezetvédelmi szabványnak és törvényi előírásnak, ahol a cég gyártói tevékenységet folytat. Az Apollo Tyres a Világbankhoz tartozó International Finance Corporation (IFC) ügyfele; működésének környezetvédelmi kereteit az IFC előírásai határozzák meg, melyek betartását rendszeresen ellenőrzik. Az Apollo termékei rendelkeznek azzal az úgynevezett E-tanúsítvánnyal, amelyet minden, termékeit Európában értékesítő gyártónak meg kell szereznie. A gumigyártó az Európai Bizottság által előírt nyersanyagokat használja, és már ma megfelel azon előírás-módosítások többségének, amelyeket az EU 2010-ben tervez bevezetni az abroncsgyártás területén.

- HVG -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes