Nem lehet értékelési szempont az ajánlatkérő raktárának bérleti díja

A Szolnok és Martfű közti kerékpárút építésének a tenderén az ajánlatkérők értékelési szempontként határozták meg, hogy az ajánlattevő az építés idejére mekkora díjért bérel raktárakat tőlük – a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az eljárást. A határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A múlt hónap elején megjelent egyszerű közbeszerzési felhívást Martfű Város Önkormányzata tette közzé. A szóban forgó kerékpárút Rákóczifalva, Rákócziújfalu és Martfű között épülne, de a két előbbi település Martfűt bízta meg a közbeszerzéssel.

A Magyar Aszfalt Kft. kifogásolta, hogy az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztásának értékelési szempontjai között olyanok is vannak, amelyek nem kerülhetnének oda. Az ajánlati ár 40-es súlyszámmal szerepel, majd összesen 60 súlyszám tartozik a raktárbérlethez. Ebből 30 a bérlet elfogadása, 20 a bérleti díj aránya a teljes árhoz képest, 10 pedig a bérleti idő hossza.

Miután a három település által felkínált raktárak bérletének semmi köze nincs a kerékpárút építéséhez, a KDB jogszerűtlennek tartotta annak megjelentetését az értékelésben.

Hasonlóan jogszerűtlen volt az az értékelési szempont, hogy a földmunkát végző vállalkozó – vagy alvállalkozó – rendelkezik-e ISO minősítéssel. Itt ugyanis nincs értékelés, hiszen vagy rendelkezik, vagy nem rendelkezik a cég a minősítéssel.

A jogszerűtlen értékelési szempontok miatt a KDB a tender ajánlati felhívását, a dokumentációját, és az ajánlatkérő valamennyi döntését megsemmisítette, így azt újra kell indítani. Miután a jogsértés a következő eljárással kijavítható, bírságot nem szabott ki a döntőbizottság.

MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes