Nem kell 6 százaléknyi bioüzemanyagot árusítani a benzinkutaknak decem

Furcsa hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően december 5-től kötelező lesz legalább hat százaléknyi bioüzemanyagot árusítaniuk a magyarországi benzinkutaknak. Csakhogy a hatályos jogszabályokban egyelőre ilyen kitétel nincs, és a parlament előtt levő törvénytervezetben (T/1243) sem ez áll – mondja Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

 

 

 

 

 

Mint ismeretes, az Unió harmadik energiacsomagjához igazodóan Magyarország is tett vállalásokat a megújuló energiaforrások jobb felhasználása érdekében; ennek értelmében 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát – mondja az ásványolaj szövetség főtitkára. Jelzi: ez azonban nem csak a bioüzemanyagokat jelenti, hanem mondjuk azt a villamosenergiát is, amivel a mozdony megy, feltéve, hogy annak előállítása fenntartható módon történt, például egy biomassza-erőműből származik.

A megújuló energiákra vonatkozó (2009/28/ek) uniós irányelvben szerepel az is, hogy 2020. december 31-ig minden üzemanyag-forgalmazó köteles 6 százalékkal csökkenteni az általa forgalomba hozott üzemanyagból és más közlekedési célú energiatermékből származó energiaegységre számított üvegházhatású – alapvetően szén-dioxid – gázkibocsátást – emlékzette Wilde GY9rgy. Ez azonban nem jelenti azt – teszi hozzá -, hogy az uniós előírások miatt lenne már most kötelező a benzinkutakon hat százalék bioüzemanyagot árusítani. Természetesen a Parlament elfogadhat egy ilyen irányú törvényt, bár a törvénytervezetben nem ez áll, ám az Unió felé a vállalásaink teljesítéséről még bő tíz év áll rendelkezésünkre – mondja a szövetség főtitkára.

Forrás: energiainfo.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes