Nem indulhat újra a vonatközlekedés, amíg fennáll a gátszakadás veszélye

Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának október 4-i gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott vasúti pálya helyreállítási munkálatai már befejeződtek, azonban amíg fennáll a gátszakadás veszélye, addig nem indulhat újra a vonatforgalom Ajka és Somlóvásárhely között. Az intézkedéssel a MÁV Csoport az utasok és a vasúti személyzet biztonságát tekinti elsődlegesnek.

A MÁV október 20-án ugyan már befejezte az említett pályaszakasz helyreállítási munkálatait, de a teljes körű biztonság garantálásáig nem indítja újra a vonatközlekedést. Az utasokat mindaddig vonatpótló buszok szállítják, amíg az újjáépített vonalszakasz térségében fennáll a további gátszakadás veszélye. A biztonságot az iszaptározók és a közelben húzódó Székesfehérvár–Szombathely vasútvonal között megépített védőgát fogja szavatolni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is állást foglalt amellett, hogy a forgalom csak biztonságos körülmények között induljon meg, továbbá intézkedett a védelmi rendszer mielőbbi kiépítéséről.  A vasúttársaság arra törekszik, hogy a védőgát elkészülte után mihamarabb megindulhasson a vasúti személy- és áruszállítás.

Október 4-én a Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között az ajkai timföldgyár zagytározójának gátszakadása miatt a vörösiszap teljesen elmosta a vasúti pályát, amely olyan súlyosan megrongálódott, hogy a vasúti közlekedés leállt. A másfél méter magasan áradó iszap 1500 méteres szakaszon tette tönkre a vasúti pályát, de teljesen megrongálódtak a biztosítóberendezések és a felsővezeték-tartó oszlopok is. A közlekedés helyreállítását nehezíti a levegő portelítettsége, ezért az utasok védelme érdekében október 12-től Somlóvásárhely és Ajka között buszok közlekednek a vonatok helyett. A megnövekedett menetidő és az átszállások miatt változott a Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vasútvonal és néhány csatlakozó vonal menetrendje is.

A súlyos ipari katasztrófa óta a MÁV a Katasztrófavédelem szakembereivel folyamatosan együttműködve dolgozott a megsérült pálya helyreállításán annak érdekében, hogy az érintett szakaszon megindulhasson a személy- és teherszállítás. A sérült pálya vörösiszappal szennyezett részét nagynyomású mosással a vágányon járó gépekről (úgynevezett UNIMOG-ról) tisztították meg, a sínszálakon és a betonaljakon pedig ecettel, illetve gipsszel semlegesítették a szennyeződést.  A szakemberek a zúzott kövek bontását nagyteljesítményű gépekkel kezdték meg, de több helyen csak kézi erővel lehetett a szennyeződést eltávolítani a sínekről.

A MÁV Zrt. az utasok védelme érdekében a helyreállítási, mosási munkálatokat az utasforgalomtól távolabbi területeken végezte. A vágánymezők tisztításában a Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság kollégái is segítették a vasúttársaság munkáját. Október 8-tól a MÁV Zrt. a kormányzat kérésére Devecseren és Tüskeváron – egy esetleges újabb gátszakadás miatt elrendelt kitelepítés esetére – 42 személyszállító kocsit helyezett készenlétbe a civil lakosság elszállítására. A katasztrófa során a MÁV Csoportnak közel 500 millió forint kára keletkezett.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes