Napelempark épül Debrecenben

Európai uniós támogatással, 330 millió forintos költséggel napelemparkot építenek Debrecen-Halápon – jelentette be Bodó Sándor, a hajdú-bihari önkormányzat elnöke október 12-én, az alapkő lerakásán, Debrecenben.

A 330 millió forint összköltségű, csaknem fél megawatt teljesítményű napelempark létrehozását az Új Széchenyi Terv keretében 50 százalékos vissza nem térítendő támogatással segíti az EU és a központi költségvetés – tette hozzá. Ez éves szinten 600.000-650.000 kilowattóra megújuló energia termelését teszi lehetővé.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára arról szólt, hogy a legfrissebb adatok szerint 151 új napelemes projekt indul az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetén belül. A megítélt támogatás mértéke megközelíti a 7 milliárd forintot. A pályázatok megvalósulásával a kedvezményezett önkormányzati és állami intézmények, valamint kisvállalkozások évente közel 14 gigawattóra elektromos energia termelésére alkalmas kapacitással rendelkeznek majd, amely 11.900 tonna szén-dioxid kibocsátását takaríthatja meg.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 végén Magyarországon a napenergián alapuló villamosenergia-termelés 0,85 gigawattóra volt, ami a teljes megújuló alapú villamosenergia-termelésnek csupán 0,029 százalékát tette ki. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megyében klímavédelmi szempontból 28 sikeres pályázatot nyújtottak be, amelyek összesen 950 millió forint támogatást kapnak. Ebből a legnagyobb a Debrecen-halápi beruházás, amely dél-koreai technológiával valósul meg.

Kiemelte, hogy a Hyundai Heavy Industries cég Magyarországon fejlesztette, de hazájában gyártja a halápi napelem-parkba telepítendő technológiát.

Kim Kyung Rae, a Hyundai közép-kelet-európai értékesítési igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: cégük több európai országban jelen van a legkorszerűbb napenergetikai technológiáival, de Magyarországon ez az első beruházásuk, amit egyfajta referenciának tekintenek.

Kardos Csaba István, a beruházó Euro-Épker Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy részt később saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs- és gombaszárítójukban, illetve afrikai harcsa keltetőjükben szeretnék hasznosítani. (MTI)

forrás: zoldtech.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes