Nagyszabású palánkfestés-kampány kezdődik

A 4-es metró épülő állomásaiban már zajlik a belső beépítés, a felszínek végleges rendezésére azonban – helyszínenként eltérően – még egy-két évet várni kell. Noha számos munkaterület a projekt előrehaladásával párhuzamosan szűkült, illetve fog is a közeljövőben, az építési palánkokra még egy ideig biztosan szükség lesz. Annak érdekében, hogy a beruházás okozta kellemetlenségeket valamelyest csökkentsék, a hétvégén palánkfestés-kampányt indít útjára a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság.

A tervek szerint október közepéig megszépül majd a Móricz Zsigmond körtér és a Kálvin tér palánksora, de a felületek felajánlásával szeretnének lehetőséget biztosítani a többi helyszínen is fiatal alkotók számára az önkifejezéshez és a városkép javításához. A 4-es metró építéséhez a munkaterületek biztonságos lehatárolása szükséges, a kialakított építési palánkok állapota azonban az elmúlt évek során jelentősen leromlott. A vállalkozók időről időre elvégeznek egy-egy átfogó felújítást, a kijavított palánkokon azonban szinte azonnal megjelennek az illegális plakátok és falfirkák, amelyek városarculati szempontból komoly problémát jelentenek. A városkép javítása érdekében civil szervezetekkel, lelkes alkotóközösségekkel összefogva a beruházás építési palánkjaira elszórva már kikerültek különböző képzőművészeti alkotások, de ez még nem jelent önmagában teljes körű megoldást. Számos lakossági észrevétel, panasz érkezett az elmúlt hónapokban a palánkok állapota kapcsán. Több leendő állomás munkaterülete szűkült az elmúlt időszakban, de még mindig több olyan forgalmas csomópont van, ahol jelentős palánkfelület áll üresen.

klvintr

A Budapesti Közlekedési Központ a DBR Metró Projekt Igazgatósággal együttműködve ezért úgy döntött, hogy első lépésként képzőművészek, illetve támogatók bevonásával szebbé teszi az elmúlt hónapokban a fővárosiak által leginkább kifogásolt Móricz Zsigmond körtéri palánksort. A kerítésen most is látható néhány korábbi palánkfestmény, amelyeket természetesen megóvnak, de ezekkel párhuzamosan a Magyar Festészet Napjáig, azaz október 18-ig a teljes felületet meg szeretnék újítani a Karinthy utca felől már néhány hónappal ezelőtt elkezdett színes, térhatású koncepció szerint, Mátyási Péter kerületi képzőművész vezetésével. A leendő képek azon túl, hogy kitágítják a teret, jellegükből adódóan lehetőséget kínálnak majd arra, hogy a munkaterület jövőbeni folyamatos szűkítése mellett, egyes palánkrészek megszüntetésével is megmaradhasson a most kialakuló összkép.

Budapest egy másik forgalmas csomópontjában, a Kálvin téren civil kezdeményezésre, a IX. kerületi ferencvárosi önkormányzat támogatásával nemrég kiállítás nyílt „Kálvin téri pillanatok” címmel. A forgalom leállítása nélkül a palánksor Kiskörút felőli oldala nem festhető meg biztonságosan, a fennmaradó felületek azonban igen, így várhatóan az ősz folyamán az ottani éttermek, üzletek, intézmények bevonásával ez a palánksor is megújul.

Van azonban még számos üresen álló felület a többi állomásépítés körül, így ha bárki kedvet és tehetséget érez az alkotáshoz, ha van egy jó ötlete, amellyel egy-egy üres felület – és ezáltal Budapest – szebbé tehető, a BKK weblapján (www.bkk.hu) található elérhetőségeken keresztül bátran jelentkezzen!

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes