Nagy kihívás lesz a Malév utódját létrehozni

Nagy kihívásnak nevezték az MTI által megkérdezett légi közlekedési szakértők a Malév tervezett átalakítását, vagy egy új légitársaság létrehozását úgy, hogy a cég megszabaduljon a 100 milliárdos adósságától, de megmaradjanak repülési jogai, és abban is egyetértettek, hogy a jelenleginél kisebb, önálló légitársaság szinte biztosan működésképtelen lenne.

Az MTI a nemzeti fejlesztési miniszter hétfői bejelentése kapcsán kérdezte a szakértőket. Fellegi Tamás azt mondta: előrehaladott tárgyalások folynak európai befektetőkkel egy új, Budapest-központú magyar nemzeti légitársaság létrehozásáról.

Érsek M. Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy egy olyan légitársaságnak, amelynek nincs saját vagyona – ilyen a Malév is, hiszen a gépeit lízingeli – a legfontosabb értéke a márkaneve és az útvonalhálózata, a repülési jogai. Utóbbiak közül a legértékesebbek az Európai Unión kívülre, főként Kelet-Európába és a Közel-Keletre szólnak, de az EU-n belül is vannak értékeik, amelyek közül "az arany tojást tojó tyúkot", a Heathrow-i leszállási jogot, a Malév komoly pénzért adta ugyan el, de ez is csak a töredéke volt annak, amit valójában ért, – főleg hosszú távon.

Ha "egyszerűen bezárják" a Malévet az adósságokkal együtt és új légitársaságot hoznak létre, akkor ezek a jogok odavesznek, ezért ezt nem tartotta járható útnak a szakértő. Az az igazi kihívás, hogy olyan megoldást találjanak, amellyel megtartják a jogokat, de a veszteségeket leírhatják. A repülési jogok akkor maradhatnak meg, ha a légitársaság többségi tulajdona magyar kézben marad.

További részletek >

Forrás: Mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes